Güneş Sistemi’ndeki gezegen dizilişinde ilk sırada yer alan Merkür’de tüm dünyayı şaşırtan bir keşif yapıldı. NASA, bugün yaptığı açıklamada Güneş’e en yakın olan ve yüzeyindeki sıcaklık 427 dereceye kadar çıkan Merkür’de, çok yüksek miktarda su olduğunu açıkladı.

Bugün yapılan açıklamada, on yıllardan beri süren belirsizlik sona erdi ve Güneş Sistemi’nin en sıcak ikinci gezegeninde buz halinde su olduğu kesin olarak açıklandı.

'SU MİKTARI 100 MİLYAR İLE 1 TRİLYON TON ARASINDA'

Gezegendeki su miktarının, 100 milyar ile 1 trilyon ton arasında olabileceği ifade edildi. Messenger, Merkür’ün 85 derece kuzey enleminde büyük miktarda katı halde su gözlemlerken, 65 derece kuzeyde ise daha az miktarda donmuş su kütleleri tespit etti. Merkür’ün hiç Güneş ışını almayan kutup bölgelerindeki sıcaklık -370 dereceye kadar inebiliyor.

GÜNEY’DE DE SU OLABİLİR

NASA'nın Messenger görevinde yer alan yetkililerden Gregory Neumann, elde edilen kesin bulgular sonucunda, gelecek aylarda uzay aracının su bulunan bölgelere odaklanacağını belirtti. Neumann, "Messenger, Merkür'ün kuzey bölgelerini daha yakından inceleyecek," dedi.

Merkür'de su bulunmasına ait araştırma, Science dergisinin açıklamanın yapıldığı gün çıkan sayısında yer aldı. Bilim insanları, Merkür’ün güney kutbunda da buz bulunduğuna inanıyor. Ancak Messenger'ın Merkür'ün etrafında izlediği yörünge, şu ana kadar gezegenin güney kısımlarını detaylı olarak incelemesine olanak vermedi. 2015'te güney kutup bölgelerine daha fazla yalaşacak olan Messenger, güneyi de yakından inceleyebilecek.

'GÜNEŞ SİSTEMİ'NDE SU ÇOK YAYGIN'

Mars ve Ay'ın ardından Merkür'de de suya rastlanması, bilim dünyasında büyük heyecan yaratırken, Güneş Sistemi'nde suyun aslında yüksek miktarda bulunduğunu gözler önüne serdi.

AY'A BENZERLİK GÖSTERİYOR

Merkür'de su bulunup bulunmadığı, en az 20 yıldır bilim dünyasında büyük tartışmalara neden oluyordu.

NASA'nın açıklamasının ardından New York Times'a konuşan ABD'nin California Üniversitesi'nden David Paige, "İnsanlar bunun hakkında şaka yapardı. Ancak bu görüldüğü gibi hiç de delice değil" dedi.

Neumann, "Yapılan taramalarda, Merkür’ün kraterlerinde parlak noktalar gördük" dedi. Messenger ekibinde yer alan ve öncesinde Ay Yörünge Keşif Aracı (LRO) görevinde yer alan John Cavanaugh, Ay'da 2009 yılında yapılan araştırmalarda tıpkı Merkür’deki gibi tuhaf desenler fark ettiklerini söyledi.

ORGANİK MATERYALLER VAR

Merkür’de su olduğunu kesin olarak ortaya koyan Messenger, buz halindeki suyun büyük bir kısmını oluşturan hidrojeni de nötron spektrometresi sayesinde tespit etti. Sıcaklık ölçümleri ise uçucu materyallerin buz içinde saklı olduğunu gösterdi.

Neumann, "Parlak olan cisimlere bakıyorsunuz, ardından karanlık materyallere bakıyorsunuz ve bir bakıyorsunuz yeni bir şeyler var… Çok heyecan verici," dedi. (ntvmsnbc)