Oxford Üniversitesi’nde, sosyal medya üzerine yapılan araştırmanın sonucuna göre, ileti girerken yeterince düşünülmüyor; kullanıcıların dörtte biri yazdıklarından pişmanlık duyuyor.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde sosyal medya üzerine yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre kullanıcıların dörtte biri yazdıklarından sonra pişmanlık duyuyor.

İki bin kişi üzerinde yapılan araştırma, Twitter ve Facebook gibi, yüz yüze iletişimin olmadığı mecraların kişileri cesaretlendirdiğini ve daha sonradan pişmanlık duyacakları sözleri söylemeye yönlendirdiğini saptadı.

Girilen iletilerin içeriklerinin ve amaçlarının kıyaslandığı araştırmada katılımcıların yüzde 50'si, yazdıklarının olaylara yön verebileceğini, fark yaratacağını düşündüğünü, yüzde 25'i ise yazdıklarının bir kısmını yüz yüzeyken söyleyemeyeceğini belirtti.

Oxford Üniversitesi Evrimsel Antropoloji Profesörü Robin Dunbar, sosyal medyada kişilerin, yüz ifadesi, gülümseme, ses tonu gibi tepkilerden yoksun kaldığını; bu tip verilerin kişilerin ne söylediğini yargılaması açısından önemli olduğunu vurguladı. Telegraph'ın haberine göre Dunbar, "Bu verilerin eksikliği, kontrol ve denge mekanizmasını bozuyor" dedi. Daha önceki araştırmalarda da dijital ortamda büyük tepki çekebilecek paylaşımlar yaparken beynin nötr bir konumda kaldığı ortaya çıkmıştı.

Kullanıcılar, çoğunlukla bir başkasını mutsuz edecek ya da gündelik hayatta uygunsuz olacağını düşündükleri iletilerden pişmanlık duyuyor.

Araştırma aynı zamanda kullanıcıların yüzde 50'sinin sosyal medyadaki iletişimin yüz yüze iletişimin yerine geçtiğine inandığını da ortaya koydu. (IC/BİANET)