Avustralyalı astronomlar tarafından kısa bir süre önce bilinen en yaşlı yıldızın gözlemlendiği bildirildi. Bu yıldızın Evren'in kökenlerini daha iyi anlamaya yardımcı olması bekleniyor.

Australian National University astronomi ve astrofizik araştırmalar okulundan bir ekip 11 yıllık çalışma sonucunda bilinen en eski yıldızı gözlemlediler. Araştırmanın sonuçları Nature dergisinin son sayısında yayınlandı.

Araştırmanın sorumlusu Dr. Stefan Keller, bundan 13,7 milyar yıl önce yaşanan Big Bang'dan kısa bir süre sonra oluşan "bu ilk yıldızın" kimyasal izini tespit ettiklerini belirtti.

Keller, "Bu Evren'imizdeki temel yerimize ilişkin bir özet sunacak. Gözlemlediğimiz, yaşamak için ihtiyacımız olan tüm materyallerin kökenidir" dedi.

Söz konusu yıldız Dünya'ya 6 bin ışık yılı mesafede bulunuyor. Astronomik ölçeğe göre göreceli olarak yakın bir mesafe olarak değerlendiriliyor.

"İlk yıldız", SkyMapper isimli teleskopun birinci faaliyet yılı içerisinde fotoğrafladığı 60 milyon yıldız arasında yer alıyor.

Keller, "İlk kez resmi bir şekilde, birinci kuşak yıldızlardan gelen verilerle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilecek durumdayız.  Şimdi bu parçayı puzzle içerisindeki yerine koyabileceğiz" diye konuştu. (ANF)