Galaksinin, 13,8 milyar yaşındaki evrenin oluşumunun henüz ilk yüzde beşlik evresindeyken görüntülenmesinin, ilk galaksi oluşumlarının incelenmesine olanak tanıması açısından önemli olduğuna dikkati çeken araştırmacılar, farklı mesafelerdeki galaksilerin özelliklerinin kıyaslanmasının, evrenin oluştuktan sonraki evrelerinde galaksilerin geçirdiği evrimlerin araştırılmasına ışık tutacağını vurguladı.

Galaksi, son derece derin optik ve kızılötesi araçlar yardımıyla Hubble uzay teleskobundan alınan görüntülerin incelenmesi sonucu keşfedildi. Galaksinin uzaklığıysa keşfi takiben, ABD'nin Hawaii eyaletinde bulunan Keck Teleskobu ile gözlemlerle teyit edildi.

Z8-GND-5296 galaksisinin keşfi, Keck Teleskobu'nda kullanılan yeni geliştirilmiş Multi-Object Spectrometer For Infra-Red Exploration (MOSFIRE) adlı aygıt sayesinde mümkün olabildi.

Amerikan Ulusal Optik Astronomi Gözlemevleriyle işbirliği içinde çalışan bilim ekibi, en uzak galaksiyi belirlemek için önce, Hubble Teleskobu tarafından daha önce tanımlanmış yaklaşık 100 bin galaksi arasından, Dünya'ya en uzak olmaya aday galaksileri saptadı. Kızılötesi ışığı belirlemek amacıyla tasarlanmış, aynı anda çok sayıda nesneyi incelemeye imkan veren son derece hassas bir aygıt olan MOSFIRE araştırmacılara, 43 en uzak galaksi adayını sadece iki gecede inceleme ve daha önce yapılan bilimsel çalışmalardan daha yüksek kalitede gözlemler yapabilme imkanı verdi.

Texas Üniversitesi'nden Steven Finkelstein'in başkanlığında yürütülen araştırmanın sonuçları Nature adlı bilimsel derginin 24 Ekim sayısında yer aldı. (Cumhuriyet)