İnsanlık tarihi açısından çok önemli bir keşfe daha imza atıldı. Keşfin, peş peşe evrenin diğer sırlarına da kapı aralaması bekleniyor.

 

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nden (CERN) Joe Incandela, yılın bilimsel olayı olarak tanımlanan haberi, "126 GeV kütle bölgesinde yeni bir parçacığın izlerini 5 sigma seviyesinde gözlemledik" sözleriyle duyurdu. Deneye katılan uzmanlar çok önemli bir keşfin heyecanı içindeler. Zira evrendeki bütün madde ve cisimlerin işleyişini anlama yolunda önemli bir adım atıldı.

 

Deney, bazı çevreler tarafından "kıyamet makinası" olarak tanımlanan "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı"nda yapıldı. Fransa-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarındaki bu özel laboratuar için yerin 100 metre altında, tam 27 kilometrelik dairevi bir tünel inşa edildi.

 

"DÜNYA ÇAPINDA SONUÇLARI OLACAK"

Bilim adamları şu soruya yanıt aradı? İnsandan gezegenlere, vahşi hayvanlardan gök taşlarına evrendeki çeşitli cisimleri cisim yapan, maddeyi madde haline getiren nedir?

 

"Tarihi bir gün yaşıyoruz. Ama keşfin önemine kıyasla henüz daha işin başındayız. Daha yapılacak çok iş var. Bu keşfin önümüzdeki dönemde dünya çapında sonuçları olacaktır."

 

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi Genel Müdürü Rolf Heuer, Higgs parçacığının varlığına ilişkin bulgunun başka gelişmelerin de önünü açacağından emin. Zira evrendeki tüm maddelerin nasıl boyut ve şekil kazandığını anlama yolunda ciddi mesafe kaydedilmiş oldu.

 

Evrendeki bütün cisimlerin özünü kuark, elektron, nötron ve gluon gibi atomik unsurların oluşturduğu zaten biliniyordu. Muhtelif ülkelerden binlerce uzman, işte bu atomik unsurları bir arada tutan, deyim yerindeyse "maddenin tutkalı"nı aradı. Aylardır büyük gizlilik içinde sürdürülen deney, maddeye kütlesini veren parçacığın saptanmasını sağladı.

 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Parçacığı matematik formülleriyle bundan 30 yıl önce, kendi adını verdiği bir teori olarak bilim tarihine kazandıran İngiliz Prof. Peter Higgs, mutluluğunu tarif edecek kelimeleri bulmakta zorlanıyor.

 

"Bu önemli kazanımın elde edilmesine katkıda bulunan herkesi kutluyorum. Ölmeden bu günleri görebildiğim için çok mutluyum."

 

Bu keşfin, evrenin oluşumunu anlamayı sağlayacak yeni keşiflerin önünü açması bekleniyor. Evrenin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturan karanlık maddenin yapısı, bunların başında geliyor.

© Deutsche Welle Türkçe