Ruşen Göbel / Teknokulis

 

Yeni bir akıllı telefon satın alacaksınız ve telefonlar arasında gidip geliyorsunuz. Piyasada o kadar çok telefon var ki, "Hangisi bana hitap ediyor?" sorusunu cevaplamak bir hayli zor. Kimi kullanıcı çılgınlar gibi işlemcisi olan telefonu "En iyi telefon" diye değerlendirirken, kimisi içinse tasarım veya arayüz ön planda kalıyor. Tabii bu şıkları artırmak kolay.

 

Sizler için hazırladığımız bu dosyada, markaların telefonlarındaki genel özellikleri göreceksiniz. Zaten şu sıralar, her marka neredeyse tüm telefonlarında aynı özellikleri sergiliyor. Arada istisnalar oluyor mu? Tabii ki. Bu sebepten dolayı, özellikler hakkında kesin değil de, bilgilendirici yorumlar okuyacaksınız. Serileri hakkında yorum yapabileceğimiz markalar ise, Apple, Samsung, Sony, HTC ve tabii ki Nokia. Bu 5 markanın pek çok telefonunu kullandığımız için, genel anlamda hangi markanın hangi özellikleri ön plana çıkardığını size rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

O zaman söylüyoruz. Hazır mısınız?

 

APPLE

Apple'ın akıllı telefonu, bildiğiniz gibi iPhone. Her sene yeni bir model ile karşımıza çıkıyor olsalar da, bu döngüyü 1 ana model, 1 ara model olarak sürdürüyorlar. Telefonlarının en önemli özelliği, tabii ki işletim sistemi. Tamamen kendi içerisinde hazırlanan bu işletim sistemi, direk olarak en son model iPhone'ları hedef aldığı ve eski iPhone'lar da çok fazla farklı olmadığı için, stabillik ve performans konusunda inanılmaz bir başarı sağlıyor. Ana donanım konusunda en iyi olmak için gayesi bulunmayan Apple, elindeki yazılımla, donanımlardan maksimum verim almayı başarıyor. Şu an piyasada bulunan çift çekirdekli iPhone 4S, 800 MHz'lik işlemcisiyle hala daha pek çok telefona toz yutturuyor.

 

Tasarım ve ergonomi konusunda da son derece titiz çalışan firma, ortaya dönemine göre göze hoş gelen cihazlar çıkarıyor. Kullanım rahatlığı ve basitliğiyle tüm Android telefonların önüne geçen Apple, bağlanabilirlik ve senkronizasyon konusunda da ortaya en basiti koymak için çaba gösteriyor. Tüm cihazlarının birbirleriyle hemen hemen aynı yapıda olması sebebiyle, satın alınan aksesuarlar 2 - 3 nesil sonraki iPhone'larda bile işe yarıyor. Apple'ın iPhone 5 ile geçmişteki tüm aksesuarları işe yaramaz kılacağı kesin, fakat iPhone 5 aksesuarlarının 2015'te piyasaya çıkan iPhone tarafından da kullanılabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Ne var ki Apple, hala daha tam manasıyla kurtulamadığı iTunes yüzünden pek çok kullanıcı iPhone'dan kaçarak uzaklaşıyor. Kolayca yapılacak pek çok işi zora sokan ve araya aracı sokmayı zevk bilen Apple, telefona kolayca video atıp da izlemeyi seven kullanıcıların uzak durmasına sebep oluyor.

 

ARTILARI

Basit arayüz
Marka prestiji
Tasarım
Bağlanabilirlik

 

EKSİLERİ

iTunes yazılımı
Android telefonlara göre kısıtlı hareket alanı

 

SAMSUNG

Teknoloji devi Samsung, çok sayıda, irili ufaklı akıllı telefonlarla karşımıza çıkıyor. Samsung'un öne çıktığı nokta ise, çılgın donanımı. Piyasaya çıkan hemen hemen her üst seviye telefonu, kullanıcıyı donanımsal anlamda uzunca bir süre idare edebilecek konumda. Donanımda bu kadar önde giden bir firma olunca, haliyle oyun oynanacak en iyi akıllı telefonlar da Samsung'un oluyor.

 

Fiziksel ergonomi konusunda başarılı olan firma, tuşları genelde tam olarak olması gerektiği yere konduruyor. Çıkış için kullanılan fiziksel home tuşu da ergonomiyi artıran özelliklerden. Android'in en önemli markalarından biri olarak konumlanan Samsung, donanım haricinde yazılımda da ufak tefek yaratıcı çözümler üretebiliyor. Telefonlarında kullandığı bazı ilgi çekici özellikleri, diğer telefonlarda bulmak zor. Tabii bunların hepsi her zaman işe yarar olmuyor.

 

Samsung'un en büyük sıkıntısı, belki de yazılım. Evet, arkasında Android desteği bulunuyor olsa da, sonuçta kendi arayüzü ile karşımıza çıkıyor. Hazırladığı ikon paketleri bile, bir miktar özensizlik hissi yaratıyor. Ayrıca arayüz içerisindeki ekstra kısayolların da abartıldığını söyleyebiliriz. Basit bir işlem yapmak için girilen herhangi bir menüde, fazladan eklenmiş alternatif menü simgeleri, karışıklığı sevmeyen kullanıcılar için rahatsızlık verici. Firmanın belki de en eksik yanı, telefonlarının sağlamlığı.

 

ARTILARI

Ortalamanın üzerinde donanım
Ekledikleri ufak tefek yazılımlar
Güncellemelerin hızlı gelmesi
Ergonomi

 

EKSİLERİ

Menülerdeki görsel zayıflık
Arayüzün fazla karışık olması
Özgün bir tasarımı bulunmaması

 

HTC

HTC'nin akıllı telefonları, genelde sağlamlıklarıyla ön plana çıkıyor. Kasasında kullanılan malzeme, pek çok rakibinin kullandığı malzemelerden daha kalitelidir. Bu da dolaylo yoldan telefonun kullanılma süresini artırıyor. Yazılım konusunda Samsung ile benzer bir çizgide giden HTC, bazı ekstra kolaylıklarıyla Samsung'dan sıyrılabiliyor. Özellikle kilit ekranındaki 4 uygulamaya geçiş sistemi, fazlasıyla iş görür nitelikte. Güncellemelerin gelme süresi de, yine Samsung gibi bir hayli hızlı.

 

Donanım konusunda da tepeye oynayan HTC, en yeni işlemcileri akıllı telefonlarında kullanmaktan çekinmiyor. Son dönem telefonlarında kameraya da ağırlık veren firma, sıralı fotoğraf çekimi özelliğine sahip telefonlarıyla ilgi çekiyor. Ayrıca Beats yazılımları yüklü halde gelen HTC'lerin, ses kalitesi ortalamanın üzerinde oluyor.

 

Diğer taraftan bakınca HTC, tasarım açısından bir hayli zayıf. Hemen hemen hiçbir telefonunda farklı bir mod denemeyen firma, birbirine benzeyen basit telefonlarıyla bir süre sonra sıkılmalara sebep olabilir. Arayüz genel olarak başarılı olsa da, bazı özelleştirilmiş uygulamalarda (örneğin: müzik) menülerde çırpınmanıza sebep olabiliyor.

 

ARTILARI

Ortalamanın üzerinde donanım
İşlevsel kilit ekranları
Güncellemelerin hızlı gelmesi

 

EKSİLERİ

Tasarım açısından zayıf
Bazı uygulamaların menüleri çok karışık

 

SONY

Sony, direk olarak göze hitap eden akıllı telefonlar üretiyor. Android işletim sistemini basitleştirme konusunda çalışan firma, ekstra yaratıcı uygulamalar yerine daha çok, mevcut ve sık kullanılan uygulamaları basitleştirmek için çalışıyor. Ayrıca menülerindeki görsellik de, üzerine çokça vakit harcandığını ortaya koyuyor.

 

Multimedya özelliklerini ön plana çıkaran Sony, Mobil Bravia Engine ve Clear Bass gibi eklentileriyle fark yaratıyor. LCD teknolojisinin tavan noktasında gezinen Sony, hem güneş altında çok rahat görülen, hem de göze en hoş gelen ekranları sunuyor. Android tarafında iPhone'a en yakın firma olarak değerlendirebileceğimiz Sony, her yanından özen akan telefonlarıyla çılgın donanımlardan ziyade göze hitap etmesiyle ön plana çıkıyor. Bu noktada yine Apple gibi, yazılım başarısı sayesinde daha düşük donanım ile daha yüksek performans sağlayabiliyor.

 

Tasarım konusunda rakiplerinin önünde yer alan Sony, hemen hemen her telefonunda ayrı bir detay ile farklılık yaratıyor. Yazılımda olduğu gibi, tasarımda da göze hitap ediyor.

 

Tüm bu avantajlarının yanısıra firma, güncellemelerin zamanlamaları konusunda sıkıntı yaratıyor. Android güncellemeleri, çoğu zaman Sony'ye geç geliyor. Diğer yandan donanım konusunda da, ihtiyacın fazlasını vermiyor. Bu durum, güncel tüm uygulamalar için gerekli performansı sağlarken, bir süre sonra ortaya çıkacak yüksek grafik kalitesine sahip oyunlarda sıkıntı yaratabilir.

 

ARTILARI

Basitliği uç noktaya taşıma politikası
Ekran kalitesi konusunda hassas
Multimedya kullanımı için uygun
Tasarımıyla farklılaşıyor
Rakiplerine göre fiyatı uygun

 

EKSİLERİ

Güncelleme zamanları çok geç
Oyunlar için performansta geride

 

NOKİA

Efsane telefonlarıyla yakından tanıdığımız Nokia, giriş seviyesi telefonlarıyla hala dikkat çekici bir konumda. Firmanın en önemli özelliği ise, tuğla sağlamlığında telefonlar üretebiliyor olması. Fiziksel hasarlara karşı son derece dayanıklı olan telefonlar, yıllar geçse de bir şekilde çalışabiliyor.

 

Basit ve fazla dallanıp budaklanmayan arayüz, Nokia'nın da önemli bir kozu. Arayüz basit olunca, donanım gücüne bağlı olarak alınan performans da, haliyle rakiplerinin ilerisinde bulunuyor. Bu noktada Apple'ı andırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Symbian işletim sistemini kullanan firma, tasarım olarak da ortalamanın üzerinde seyrediyor. Yeni nesil telefonlarında PureView adıyla çılgın kameralara da yer vereceğinin sinyalini veren firma, Windows Phone 8 ile bambaşka bir kimlik bürünebilir.

 

Nokia'nın şu anki dezavantajı, uzunca bir süre vazgeçemediği Symbian işletim sistemi. İşletim sistemini hantallığı bir yana, isteklere yanıt veremiyor olması da rahatsız edici. Marketinde yer alan uygulamalar da, iOS ve Android sürümlerine göre bir hayli zayıf olan Symbian, daha çok uygulamalarla fazla işi olmayanlara hitap ediyor. Tabii bu durum, Windows Phone 8 ile değişecek gibi görünüyor. Öte yandan sağlamlığın suyunu çıkaracağım derken, ağırlık konusunda geride kalıyor Nokia.

 

ARTILAR

Düşük donanımla akıcı arayüz
Sağlamlığın son noktası
PureView kameralı telefonlar, piyasadaki diğer telefon kameralarını ezip geçiyor

 

EKSİLER

Symbian işletim sistemi
Ağırlığı ortalamanın üzerinde