Ticarette Sahteciliğin Önlenmesi Antlaşması (ACTA) Almanya’nın çeşitli kentlerinde düzenlenen gösterilerde protesto edildi. Protestolarda, ACTA'nın internette sansüre yol açacağına dikkat çekildi.

 

Almanya, cumartesi günü internette özgürlük talebiyle buluşan göstericilerin protestolarına sahne oldu. Ticarette Sahteciliğin Önlenmesi Antlaşması ACTA'nın internette sansüre yol açacağı gerekçesiyle protesto eden göstericiler, “ACTA gitsin, demokrasi gelsin” sloganları attı.

 

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin çeşitli kentlerindeki gösterilere binin üzerinde kişinin katıldığı belirtildi. Başkent Berlin'de de en az bin 500 kişi bir araya gelerek antlaşmayı protesto etti. Göstericiler, antlaşmanın yürürlüğe girmesi halinde internetten müzik ve film indirmenin, ayrıca verileri üçüncü kişilere aktarmanın zorlaşacağına dikkat çekti.

 

İnternette özgürlük talebinde bulunan protestocular, bu tür gerekçelerle internet üzerinden paylaşımda bulunan kişilerin yüksek cezalara çarptırılabileceklerine işaret etti. Film ve müzik endüstrisi için lobi faaliyetlerinde bulunanların antlaşma metni üzerinde büyük etkisi olduğunu savunuluyor.

 

AB ANTLAŞMASI İNCELEYECEK

ABD ile Japonya tarafından da imzalanan ACTA antlaşması uluslararası alanda fikri mülkiyet haklarının sınırlarının yükseltilmesini ve korunmasını hedefliyor.

 

Antlaşmayı şu ana kadar 27 AB üyesi ülkeden 22'si imzaladı. Pek çok AB ülkesi ise protestoların yoğunlaşması üzerine, antlaşmayı imzalamaktan vazgeçmişti. Almanya'da antlaşmanın henüz kabul edilmediği ülkeler arasında bulunuyor. Antlaşmanın AB için de yürürlüğe girebilmesi için Avrupa Parlamentosu tarafından da onaylanması gerekiyor.

 

Tepkilerin artması üzerine Avrupa Komisyonu da geçtiğimiz günlerde temel hakları ihlal iddialarının incelenmesi için Adalet Divanı’na başvuracağını açıklamıştı.

 

© Deutsche Welle Türkçe