Dünyanın en eski mumyalarından olan ve Almanya’nın Detmold kentindeki bir müzede sergilenen bebek mumya üzerine yapılan incelemeler sonuç verdi. Uzun yıllar ölüm nedeni tam olarak netleştirilemeyen 6 bin 500 yıllık bebek mumyanın Hipoplastik Sol Kalp Sendromu (HLHS) nedeniyle öldüğü anlaşıldı.

Güney Amerika’da And Dağları’nda bulunan ve halen Almanya’nın Nordrhein-Westfalen eyaletindeki Detmold Eyalet Müzesi’nde sergilenen bebek mumyanın bundan yaklaşık 6 bin 500 yıl öncesinde öldüğü biliniyordu. ANF’nin haberine göre, kesin ölüm nedeni tam olarak bilinmeyen ve 10 aylık iken öldüğü tahmin edilen bebek mumyanın Hipoplastik Sol Kalp Sendromu (HLHS) adlı hastalıktan dolayı yaşamını yitirdiği ortaya çıktı.

Bad Oeynhausen’da bulunan Kalp ve Diyabet Merkezi’ne bağlı bilim insanlarınca çekilen bilgisayar tomografisinde bebek mumyanın iç organlarına ait fotoğraflar 3 boyutlu olarak basıldı. Fotoğrafların incelenmesi sonucu, dünyanın neredeyse en eski mumyalarından olan bebeğin HLHS adlı hastalıktan yaşamını yitirdiği tespit edildi. Bugüne kadar yapılan incelemelerde, bebek mumyanın kalp rahatsızlığının olduğu ve büyüme sorunları yaşadığı biliniyordu, ancak ölümüne neden olan hastalık tam olarak tespit edilememişti.

Alman bilim insanları, bebek mumyanın kalbinin sol tarafının normalinden çok küçük olarak geliştiğini ve bu nedenle öldüğünü kesinleştirmiş oldular.  Hipoplastik Sol Kalp Sendromu (HLHS) bebeklerde kalbin sol tarafının az gelişmesi olarak biliniyor. Bu bozuklukta kalbin sol kısmı normal bir şekilde gelişmemiştir. Bu yüzden mitral ve aort kapakçıkları, sol karıncık ve aort damarının ilk kısmı ya çok küçüktür ya da yoktur. Bu bozukluğa sahip bir bebeğin ciddi bir açık kalp ameliyatı geçirmeden yaşama sansı yok. Bazı durumlarda en az üç ameliyatın gerektiği HLHS hastalığı bulunan bebeklerin yaşama şansı ise yüzde 70 civarında ve uzun süreli bir terapi gerekiyor.

Bebek mumyanın ölüm nedeninin netleştirilmesiyle birlikte, HLHS hastalığının bundan 6500 yıl önce de var olduğu anlaşılmış oldu.

Güney Amerika ülkesi Peru’da And Dağları’nda İnka uygarlığına ait bir arkeolojik alanda bulunan bebek mumya 1987 yılında Almanya’daki bir müzeye hediye edilmişti. Bebek mumya 3 yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok müzede dünyanın diğer en eski mumyaları ile birlikte sergilenmişti.