Aktivistler, Ticarette Sahteciliğin Önlenmesi Anlaşması'na (ACTA) karşı Avrupa çapında harekete geçmiş durumda. Fikri mülkiyet haklarının korunmasını hedefleyen anlaşmanın, internette mahremiyeti ihlal ettiği yorumları yapılıyor. 21 AB ülkesinin katıldığı anlaşmaya karşı yürütülen online imza kampanyasına, bir milyondan fazla kişi katıldı.

 

Polonya'da Palikot partisi, ülkedeki 33 metrelik Hz. İsa heykeline Guy Fawkes maskesi takacağını açıkladı. Guy Fawkes maskesi, Anonymous ve İşgal Et gibi protesto gruplarının sembolü haline gelmiş durumda.

 

Palikot hareketi, geçtiğimiz Pazar günü Varşova'da eski ABD başkanlarından Ronald Reagan'ın heykeline Guy Fawkes maskesi taktı. Hareketin lideri Janusz Palikot, maskeyi Polonya çapında diğer heykellere de takacaklarını açıkladı.

 

Polonya'nın, 21 AB ülkesiyle birlikte ACTA'yı imzalamasının ardından Palikot'un parlamentodaki üyeleri kendileri de Guy Fawkes maskesi takmıştı.

 

Büyük protestoların ardından Başbakan Donald Tusk, ACTA için referandum kararına karşı çıkmış, Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ise anlaşmanın özgürlükleri ihlal edip etmediği konusunda ombudsmana danışmıştı.

 

Çek Cumhuriyeti'nde de ACTA'nın imzalanmasını protesto olarak çeşitli resmi kurumların internet sitelerine saldırı düzenlendi. Anonymous, ülkenin parlamentosuna da bir mektup gönderdi. Ancak Çek Korsan Partisi'nin düzenlediği protesto gösterilerine katılım düşük kaldı.

 

ACTA, Avrupa Parlamentosu'nun Çek üyesi Zuzana Roithova'nın da tepkisini çekmişti. Roithova, kanunların korsanla ticari düzeyde mücadele etmesi gerektiğini, vatandaşların üzerine gitmemesi gerektiğini söylemişti.

 

Anlaşmaya henüz imza atmayan Slovakya'da ise Ekonomi Bakanlığı'ndan açıklama bekleniyor. Bakanlığın başındaki Özgürlük ve Demokrasi Partisi (SaS) ise bireysel özgürlükleri kısıtlayan hiçbir uygulamaya destek vermeyeceklerini açıkladı. Partiden yapılan açıklamda 'ACTA'nın bireysel özgürlükler ve mahremiyet hakkı gibi temel insan haklarıyla çeliştiği yönünde ciddi endişelerimiz var. Bu endişelerin doğru çıkması halinde SaS, bu anlaşmaya ne hükümet, ne de parlamento kanaıyla destek vermeyecektir.' denildi.

 

Anonymous buna rağmen geçtiğimiz hafta Slovakya hükümetinin internet sitesine saldırı düzenledi.

 

Anlaşma Almanya tarafından henüz imzalanmamış da olsa, federal hükümet en kısa zamanda anlaşmaya dahil olmayı planlıyor. Alman Korsan Partisi, 11 Şubat Cumartesi günü bazı şehirlerde 'ACTA'yı Durdur' gösterileri düzenleyecek.

 

Hükümet karşıtı gösterilerle çalkalanan Romanya'da ise ACTA'nın neden imzalandığına dönük tartışmalar sürüyor. Başbakan Emil Boc, Cumartesi günü yaptığı açıklamada ülkesinin, ACTA'yı hangi şartlarda imzaladığını bilmediğini söyledi. Ana muhalefet partisi PSD'nin lideri Victor Ponta ise hükümete, anlaşmanın neden kamusal alanda tartışılmadan imzalandığını sordu. Ponta, iktidara geldiklerinde sivil toplum ile diyalog yürütülene dek ACTA'yı askıya alacaklarını açıkladı.

 

Anonymous ise Romanyalılara, ACTA'nın ifade özgürlüğünü kısıtlayacağı ve 'internette diktatörlük' döneminin ilk adımları olacağı mesajını verdi.

 

Bulgaristan'da da hem sağ, hem de sol muhalefet ACTA'ya karşı pozisyon alırken sosyal medya üzerinden protestolar organize ediliyor.

 

Ekonomi Bakanı Traicho Traykov, ülkesinin anlaşmayı 'kaybolan mürekkeple' imzaladığını söyledi. Traykov, büyükelçilerine imza atma talimatı vermekle birlikte, bunun parlamento onayından geçmeden bir bağlayıcılığı olmadığını belirtti.

 

Öte yandan Avaaz.org sitesinde açılan imza kampanyasına 1 milyon 400 bin kişiden fazla kişi katıldı. Brüksel'e iletilecek olan mesajda, ACTA'nın şirket ve hükümetlere internete sansür getirme fırsatı tanıyacağına yer veriliyor.

 

© EurActiv