Türkiye'nin ilk ada müzesi olması beklenen Zeytinliada kazı alanında "Urne" diye adlandırılan testi içinde gömülü "iki çocuk mezarı" ile sit alanında "demirci fırını" gün ışığına çıkarıldı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, Erdek Zeytinliada'da sürdürdükleri kazı çalışmalarında önemli yeni buluntulara ulaştıklarını açıkladı.

Çalışmalarının, adanın güneydoğu bölümünde sürdüğünü vurgulayan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazılar sürdükçe tarihin tüm zenginlikleriyle karşılaştıklarını belirterek, ''Bu bölümde, 'Büyük Ayazma' ya da 'Sarnıç' olarak adlandırdığımız bölümün önünde, yüksek bir dolgunun tabanında, 2,5-3 metre derinlikte, 'Soğuk Demirci Fırını'nı ele geçirdik. Demir cüruflarıyla ve yanında sıcak demir soğutma bölümüyle birlikte gün ışığına çıkardığımız, Bizans döneminde de kullanılan bu fırın, Roma ve Bizans dönemlerinde yaşayanların, adadan hemen hemen hiç çıkmayarak, tüm sosyal yaşamları ve gereksinimlerini kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerini ortaya koyuyor'' diye konuştu.