Sultan Kılıç / Demokrat Haber Malatya

Malatya Belediye Meclisi “Turan Emeksiz’in” soyadını Malatya’nın ana caddelerinden biri olan “Milli Egemenlik Caddesine” vererek “Emeksiz“ caddesi olarak değiştirdi. Malatya Belediye Bağımsız Meclis Üyesi Mehmet Moran ise, Belediye Meclisi tarafından AKP ve CHP ittifakıyla alınan bu kararına tepki gösterdi.

Mehmet Moran, basın açıklamasında: “Turan Emeksiz, Türk Milleti ve Malatya halkı için tarihi bir anlam ve önem ifade etmemekle beraber Adnan Menderes’in hükümeti olan Demokrat Parti yönetimine baş kaldırmış, devletin güvenlik güçleriyle çatışmaya girmiş, Cumhuriyet Halk Partisi’nin amaç ve ilkelerine hizmet etmiş, Marksist Leninist ideolojiye sahip, Komünist hayaller kuran bir devrimcidir” diyor.

Emeksiz 19 yaşındaki bir öğrenci olarak eline ‘sülü değnek’ten başka sopa almamıştır. Çatışmadan söz ediyor, ne çatışması? Çatışma sözcüğü, karşılıklı eylemi ifade eder. Turan Emeksiz, Menderes’in atlı polisince yukarıdan aşağıya aort damarına sıkılan bir kurşunla öldürülmüştür, katledilmiştir.

İşte, 53 yıl sonra açıklanabilen resmi otopsi raporu. 28 Nisan 1960 tarihinden bugüne kadar Turan Emeksiz’in yerden seken kurşunla öldürüldüğü savı yayılmaya çalışılmış; ancak 53 yıl sonra, 2013 yılı Mart ayında TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu, Adli Tıp raporunu açıklayarak Turan Emeksiz’in yüksekten atılan bir kurşunla öldüğünü, cebinden de iki tiyatro bileti çıktığını açıklamıştır.

MUHALEFETE CADI AVI BAŞLAMIŞTIR

Demokrat Parti hükümeti, basını baskı altına almıştır. Demokrat Parti iktidarı, Tahkikat Komisyonu marifetiyle iktidara muhalif olan herkesi fişleme, basını susturma amacındadır. Bunu da Resmi gazetede yayımladığı önerge ile kitabına uydurmuştur. Amerikan emperyalizmine Türkiye’nin kapılarını açmıştır. Tahkikat Komisyonu'nun kurulmasına dair kanunun kabul edilmesi üzerine 28 Nisan 1960 Perşembe günü saat 9.30'da İstanbul Üniversitesi bahçesinde, bir protesto mitingi düzenlenmiştir.

Olaylar, 28 Nisan 1960 Perşembe günü saat 9.30'da İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin, üniversite bahçesinde toplanmalarıyla başlar. Polis, toplanan öğrencileri önce kordon altına alır, sonra üniversite bahçesine girerek öğrencilere müdahale eder. Öğrenciler polise taş atarak engel olmak isterler.

Bu arada İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sıddık Sami Onarİçişleri Bakanı Namık Gedik'le bir telefon görüşmesi yaparak, polisin üniversiteye girme yetkisinin olmadığını söyler. Ancak, artık kavga başlamıştır ve önüne geçme imkânı kalmamıştır.

Rektör Onar da, öğrencilerine destek için bahçeye iner. Polis darbesiyle yere düşürülür. Başından yaralanır. Olaylar kısa süre sonra Beyazıt Meydanı'na sıçrar. Burada toplanan kalabalık, Laleli'ye doğru yürüyüşe geçer.

Polis, öğrencilerin üzerine gaz bombası atar. Polis otosu hızla hareket ederken, polisin yakasından tuttuğu gençleri yerlerde sürüklediği görüntülenir. Polis, aşırı güç kullanarak göstericileri dağıtmaya çalışır. Çatışma çıkar.

Malatya’nın Kündübek (Gündüzbey) köyünden İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne okumaya giden Ahmet Turan Emeksiz, henüz 19 yaşındayken Adnan Menderes’in polis müdürünün kurşunuyla öldürülür.

Ölümüne neden olan kurşun, aort damarını parçalamıştır. Yukardan atılan bir kurşundur. Sırtından, boyun hizasından girip sol meme üzerinden çıkmıştır. Muhtemelen, kendisi aşağıda bir konumda iken atın üzerinden ateş edildiği için vücuda giren kurşun, yukardan aşağıya doğru seyretmiştir.

EMEKSİZ’İ VE AİLESİNİ ARTIK İNCİTMESENİZ 

Turan Emeksiz’in adı, ilimizde Malatya Lisesi’ne, lisenin yanındaki caddeye, Gündüzbey’deki ilkokula verilir. Bir de Kanalboyu’ndaki Atatürk anıtı yakınlarına bir büstü konur. Sonra da Emeksiz’in tam bağımsız Türkiye amacına karşı olanlarca izleri hızla silinir.

ZATEN TURAN EMEKSİZ CADDESİ’YDİ

12 Eylül darbecileri, Emeksiz’in adını caddeden kaldırarak Milli Egemenlik Caddesi olarak değiştirmişlerdi. Malatya Belediye Meclisi’nin yeni kararıyla Emeksiz’in adı, o caddeye yeniden veriliyor. ‘Şimdi hak yerini bulacak’, diyeceğim de…

Artık cadde, sokak, mahalle, park, okul gibi yerlere numara verseniz de şu, isim kavgasından kurtulsak nasıl olur? Nasılsa her gelen, bir öncekinin adını tabeladan kaldırıp kendine göre adlar konduracak.