Bilim insanları kanserin tarihine ilişkin yeni bulgulara ulaştıklarını duyurdular. Milattan önce bin 200 yılından öncesine ait olduğu tahmin edilen bir insan iskeletinde kanser hastalığına rastlandığı iddia ediliyor.

ABD’de yayın yapan bilimsel dergi PLOS One’da yayınlanan araştırmaya göre, Sudan’ın kuzeyindeki Amara’da bulunan bir iskelette kanser izine rastlandı. İskeletin en az 3 bin 200 yıl önce yaşamış bir erkeğe ait olduğu belirtiliyor.

Kanser izine rastlanan iskeletin 25-35 yaşlarında birine ait ve Avusturyalı araştırmacı Michaela Binder tarafından Nil nehri kenarındaki bir gömütte bulunmuştu. PLOS One’da yer alan araştırmada, bugüne kadar kanser izleri taşıyan en eski insan iskeletinin olduğu bilgisi de verildi.

Günümüzde en çok rastlanılan ölümcül hastalıklardan olan kanser arkeolojik buluntularda çok nadiren tespit edilebiliyor. Bu nedenle de kanser bilim dünyasında daha çok modern zamanların hastalığı olarak biliniyor. İngiliz Durham Üniversitesi’nden bilim insanlarına göre, günümüzde insan ömrünün eski çağ insanlarınınkine oranla daha uzun olması da, kanserin modern çağların hastalığı olarak görülmesine yol açıyor.

TÜMÖRLER VÜCUDUNUN BİRÇOK YERİNE YAYILMIŞ

Araştırmaya göre, Sudan’da bulunan insan iskeletinde görülen kemik yaralanmaları daha çok kanser hastalığına bağlı olarak gelişmiş. En az 3 bin 200 yıl önce yaşamış olan bu kişinin kol, omuz, kalça, kaburgalar, omurilik ve köprücük kemiğinde yoğun metastaz izlerine rastlandığı da araştırmada verilen bilgiler arasında.

Bulunan iskelette, kişinin kanserli olmasına rağmen, kanser nedeniyle ölüp ölmediği ise tespit edilemedi.

Araştırmada yer alan bilim insanlarına göre, Sudan’da bulunan iskelet kanserin bilinmeyen tarihini anlamaya da yardımcı olacak.