Hakkari'ye 10 kilometre uzaklıktaki Zap Vadisi'nin Halil mevkiinde bulunan Nasturilere ait Halil Kilisesi, define avcıları tarafından tahrip edildi.

Bin yıllık bir geçmişe sahip kilise, korunamadığı için yok olma tehlikesi yaşıyor. Bölge halkı tarihi kilisenin restore edilmesini istiyor.

Mimari özellikleri sebebiyle de önemli bir eser olan Halil Kilisesi, dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiş. Nasturilere ait yapının üzerinde kitabe ve süsleme mevcut olmadığından, hangi tarihte kim tarafından yapıldığı bilinmiyor. Doğu- batı doğrultusunda üzeri beşik tonoz ile örtülen kilise, batı yönündeki mazgal pencereleriyle aydınlatılmış. Kilisenin girişten sonraki bölümüne sivri kemerli iki demir kapıdan geçiliyor. Beşik tonozlarla kayalıkların üzerine oturan kilisenin tamamı moloz taştan yapılmış ve kayalardan yararlanılmış. Define arayanların hışmına uğrayan kilisenin duvarları yıkılmış durumda. Kilisenin içini ve dışını kazan defineciler, hazine bulmak umudu ile binanın duvar taşlarını dahi yerinden söktü.



Bölgede yaşayanlar da tarihi eserlere sahip çıkılmamasından şikayetçi. Esnaflık yapan Kerem Çallı, "Bu kilisesinin tarihi çok eskidir. Ermeniler zamanından beri bu kilise burada duruyor. Hazineciler burayı mahvettiler. Devletin gelip buraya sahip çıkması lazım." dedi.

Hakkari'de devletin tarihi eserlere sahip çıkmadığını belirten Faruk Sofioğlu da, "Ortada kilise kalmadı. Devletin en kısa zamanda bu kiliseyi onarılmasını istiyoruz. Millet gelip gezebilsin istiyoruz." şeklinde konuştu.

Adını 428-431 yılları arasında İstanbul Patriği olan Nestorius'tan alan Nasturilik, Asya'nın çeşitli ülkelerinde mensupları olan bir Hıristiyan mezhebidir. Nasturiler kendilerine Asuri adını vermeyi tercih ederler. Tarihi merkezleri Kuzey Irak'ın Musul ve İran'ın Urmiye kentlerinde bulunan mezhebin günümüzde en büyük cemaati Güney Hindistan'daki Kerala eyaletindedir. Türkiye'de 1915-24 yıllarına dek Nusaybin, Siirt ve Hakkari yöresinde önemli bir Nasturi topluluğu yaşamıştır. Ağustos 1924'te yaşanan ayaklanma ve devamındaki olaylar sebebiyle Nasturi cemaatinin büyük çoğunluğu Türkiye'yi terk etti. (haberler.com)