Erzurum'un Oltu ilçesinde bulunan Hoşnavaz Kilisesi, yıllarca define avcılarının yaptıkları Kaçak kazılar nedeniyle harabeye döndü.
Her geçen yıl define avcılarının tahriplerine maruz kalan tarihi mekânlardan Hoşnavaz Kilisesi'nden geriye iki duvar kaldı.

Olur ilçesine bağlı Yeşilbağlar Mahallesinde Hoşnavaz denen mevkide bulunan Ermeni Kilisesi, geçen yıllar içerisinde ve definecilerin tahriplerine daha fazla dayanamadı. Yeşilbağlar Mahallesi sakinlerinden bölgede yıllardır çobanlık yapan Cemil Yıldırım, kilise hakkında sahip olduğu bilgilere göre; şu an sadece iki duvarı ayakta kalan kilisenin Ermeni Kilisesi olduğunu söyledi.

Yıldırım, “Kilisenin bulunduğu yerde bir Ermeni yaşıyormuş. Nazır Karadeniz adında birisi de o Ermeni’ye hizmetkârlık ediyormuş. Ben de bu bilgileri, Nazır Karadeniz isimli şahsın oğlundan öğrendim” dedi.

Kilisenin kubbeli ve üç penceresi olduğunu aktaran Yıldırım, “Ben kilisenin o halini hatırlıyorum. Daha sonra kubbesi çöktü. Zaten defineciler de dadanınca Ermeni Kilisesi tahrip oldu. Bir şey bulup bulmadıklarını bilmiyoruz. Ancak yazık oldu bu tarihi mirasa” şeklinde konuştu.

Şimdiye kadar herhangi bir yetkili devlet kuruluşundan hiç kimsenin bu kiliseyi görmeye gelmediğini dile getiren Yıldırım, “Siz gazeteciler ilk gelenler oldunuz” dedi.Bölgeyi yakından tanıyan 56 yaşındaki Cengiz Yıldırım ise çocukluktan beri Hoşnavaz olarak bildikleri mevkideki Ermeni Kilisesinin zamanla definecilerin mekânı haline geldiğini söyledi.