Rusya Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı Drone görüntüleri, IŞİD’in Palmira Antik Kenti’nin tiyatrosunda yaptığı yıkımı gösteriyor.

Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Antik Roma dönemine ait Palmira Antik Kenti’nin ünlü tiyatrosunun bir kısmı IŞİD militanları tarafından yıkıldı. Tiyatrodaki 1700 yıllık 16 sütunlu Tetrapylon’lar da yıkılan eserler arasında.

Antik kentte 16 sütundan sadece dördünün ayakta kaldığı ve taş zeminin yıkıntılarla kaplı olduğu belirtiliyor. Uydu görüntülerine göre tahribatın muhtemelen 26 Aralık ile 10 Ocak tarihleri arasında meydana geldiği düşünülüyor.

Drone ile elde edilen görüntüler, geçen ay yayımlanan ve Suriye devlet yetkilileri tarafından onaylanan uydu görüntülerindeki yıkımı daha net bir şekilde gösteriyor.

IŞİD 2015 Mayıs ayında Palmira’yı ele geçirmişti. Bunun ardından örgüt, kent harabelerinden kaçırıldığını söylediği bazı heykellerin parçalanma videolarını ve fotoğraflarını yayımlamıştı.

IŞİD şu ana kadar, dünyanın en önemli kültürel miraslarından biri sayılan Palmira Antik Kenti’nde, iki adet 2000 yıllık tapınak, bir antik kemer ve kule mezarları yok etti. UNESCO ise Palmira’da yapılanları savaş suçu olarak nitelemiş ve kınamıştı. IŞİD ayrıca hayatını Palmira’ya adayan Arkeolog Halid el-Esad’ı, tarihi eserlerin nerede saklandığını söylemediği için başını keserek idam etmişti.