Amasya’nın Oluzhöyük bölgesinde 2006 yılında Prof. Dr. Şevket Dönmez’in başkanlığında başlatılan kazı çalışmalarında Kutsal Ateş Çukuru Tapınağı gün yüzüne çıkarıldı.

3 yıldır ortaya çıkarılmaya çalışılan tapınağın M.Ö. 425-400 yıllarında yapıldığı ve Zerdüşt inancına ait olduğu belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Amasya Valisi Salih Işık, “10 yıllık bir çalışma süresinde kıt imkanlarla 10 uygarlığın şu anda izi bulunmuş durumda. Ve bundan sonra bu çalışmalar devam edecek” dedi.

'RESTORE EDİLEBİLİR BİR AŞAMAYA GETİRDİK'

Hürriyet'in haberine göre; Oluzhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez ise şu bilgileri aktardı:

“M.Ö. 4000 yıllarında M.S. 1000 yıllarına kadar 5000 yıllık bir süreci burada saptamış bulunuyoruz. Amasya’da pek çok uygarlıktan bahsediliyordu. Persler, Hititler ve Frigler gelmiş ama hep mişli geçmiş zamanda Oluzhöyük bu -mişli geçmiş zamanı artık dili geçmiş zamana çevirdi.

“Bu seneki çalışmalarımızın en önemli sonucu bir ateş tapınağını artık tümüyle ortaya çıkardık. 2014 yılından beri ateş çukurunun varlığını biliyorduk. Ve onun da bir tapınağa ait olduğunu tahmin ediyorduk. Bu anlamda 3 yıldır titiz bir şekilde bu tapınağı açtık. Ve artık bunu görülebilir. Restore edilebilir bir aşamaya getirdik.”

KAZI ÇALIŞMALARI

Amasya’daki kazı çalışmalarına, İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez Başkanlığında 2006 yılında başlandı.

Oluzhöyük Sistematik Arkeolojik kazıları 2016 sezonu ile birlikte 10 yılı tamamladı.

Kazı çalışmalarına İstanbul Üniversitesi’nin yanı sıra Erzincan, Mimar Sinan, Mustafa Kemal ve Osmangazi üniversitelerinden akademisyen ve öğrenciler de katıldı.

Bu yılki kazı çalışmalarının 25 Ağustos Perşembe günü tamamlanacağı belirtildi.