Güney Norveç’teki ücra bir dağda geyik avlayan bir avcı, inanılmaz derecede iyi korunmuş 1100 yıllık bir Viking kılıcı buldu.

Norveç’in Oppland eyaletindeki dağlarda, yüksek irtifada geyik avlayan bir grup tarafından oldukça sağlam bir Viking kılıcı bulundu. Kılıcın, 1100 yıl önce yolunu kaybeden ve burada ölen bir Viking’e ait olduğu düşünülüyor.

Oppland İl Meclisi’ndeki Buzul Arkeolojisi Programı yetkilileri, geçtiğimiz Ağustos ayının sonlarında, Lesja bölgesindeki yüksek dağlarda bulunan bir kılıçla ilgili bilgilendirme yaptı.

İl meclisinden arkeolog Lars Pilo, “Bu tipik bir Viking kılıcı fakat onu özel yapan şey, bağlam ve korunma durumu. Deniz seviyesinden 1640 metre yükseklikte bulundu. Benim bilgime göre, bugüne kadar bu kadar yüksek bir rakımda hiç Viking kılıcı bulunmamıştı.” diyor.

Araştırmacılar yanlarına metal dedektörü alarak, kılıcı bulan Einar Ambakk ile beraber bölgeye geri gitti fakat kılıcın bulunduğu alanın yakınlarında ne yazık ki başka eser bulamadı.

Pilo, kılıcın dağın yüzeyinde yaklaşık 1100 yıldır durduğunu söylüyor. Pilo, “Bir kılıcın 1100 yıl boyunca açık bir şekilde burada kalmasına ve bu derece iyi korunmasına inanması oldukça zor” diyor ve buzullarda ve yüksek rakımlarda çalışan profesyonel arkeologlar için bunun daha az şaşırtıcı olduğunu sözlerine ekliyor.

Kılıç tutma yerinde muhtemelen kemikten, ahşaptan ya da deriden bir kaplama vardı ancak organik parçalar günümüze kadar ulaşamadı.

Pilo, kılıcın inanılmaz derecede iyi korunmuş olmasının, dağdaki soğuk ve kuru şartların yanı sıra Viking demirinin mükemmel kalitesinden kaynaklandığını düşünüyor. Buna ek olarak kılıcın, dağ yamaçlarında gevşek halde yer alan yassı taşların arasında bulunmasının da buna katkı yapmış olabileceği belirtiliyor.

Pilo, zorlu araziler göz önüne alındığında, kılıç sahibinin kar fırtınası sırasında kaybolması ihtimalinin bulunduğunu iddia ediyor: “Kılıcın Vikingli sahibi, muhtemelen bu dağda öldü ve belki de kaybolduğu için öldü. Ancak bu senaryo gerçekten doğruysa bile, bu Vikingli yüksek dağlarda sadece kılıçla mı yürüyordu? Bu durum biraz gizemli.”

Pilo, buzulların ve buz parçalarının geri çekilmesinin, Oppland eyaletinde birçok eseri gün yüzüne çıkardığını söylüyor: “Dünya çapında bu tür bulguların yarısından fazlası bu bölgede bulunuyor. En eskisi ise 6.000 yıl öncesine tarihlendi. Oppland’daki dağ buzullarının ve buz parçalarının geri çekilmesi, dünya çapında iklim değişikliği ile bağlantılı bir olgunun parçası.”

Bulunan kılıç, Norveç’te bulunan büyüleyici keşiflerden sadece sonuncusu. Geçtiğimiz sene arkeologlar, Trondheim’de Viking kralı Olaf Haraldsson’ın aziz ilan edildiği kiliseyi gün yüzüne çıkarmıştı.

(Kaynak: Arkofili)