Vali Ulvi Saran, yaptığı açıklamada, tarihin hangi döneminde olursa olsun var olan eserleri koruyup gün ışığına çıkarmak ve restore etmek gerektiğini söyledi. Roma döneminden kaldığı bilinen tarihi Malatya Kalesi'nin de restorasyonuna başladıklarını bildiren Vali Ulvi Saran, kalenin ana giriş kapısının onarımının yapıldığını, şimdi sağ ve sol tarafta kalan diğer bölümleri de restore edeceklerini dile getirdi.

İlk etapta kalenin belirlenen bölümlerini restore edeceklerini anlatan Saran: ''Toplam uzunluğu 2 bin 800 metre olan kaleyi ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. Kalenin 800 metre gibi bir alanı dikkati çeker durumda. Gerisi tahrip edilmiş.'' dedi.

Battalgazi (Eskimalatya) ilçesindeki Malatya Kalesi'nin yanı sıra, ilçede başka mekânlarda da çalışma yaptıklarını bildiren Saran, 8. yüzyılda Malatya'da yaşadığı bilinen Battal Gazi'nin evinin kazısını tamamladıklarını, burayı da restore edeceklerini söyledi.

CAMİ VE KİLİSEDE RESTORASYON

Aynı ilçede Poyraz Konağı'nın restorasyonuna başladıklarını ifade eden Vali Saran, şunları söyledi:

''Malatya merkezinde, tarihi Malatya evlerinin yoğunlukta bulunduğu Sinema Caddesi'ndeki Lütfiye Sarıtaş Konağı'nın restorasyonuna başladık. Merkeze bağlı Erenli beldesindeki Bahri Camisi'nin de restorasyonuna başladık. Venk Şapeli ile Taşhoron (Surp Yerrortutyun) Kilisesi'nin de restorasyonu yapılacak. Şu anda projeleri son aşamada.''

Yeşilyurt ilçesindeki orijinal hali ile büyük ölçüde korunmuş bulunan tarihi Malatya evlerinin bulunduğu bir sokağın da sağlıklaştırmasını yaptıklarını kaydeden Saran, bu sokakta 40 civarında tarihi Malatya evinin cephelerini düzenlediklerini, çatıları yenilediklerini belirtti.

''Sokağa doğal taş döşeyeceğiz.'' diyen Saran, ilçeye bağlı Gündüzbey beldesinde de 100'ün üzerinde tarihi ev olduğuna değindi.

Gündüzbey beldesinde Cafer Ağa Sokağı'nda da tarihi evlerin olduğunu bildiren Saran, şöyle konuştu:

''O sokakta ve hemen bitişiğindeki sokakta 100 civarındaki yapıyı planlamaya aldık. İlk etapta 25'ini, daha sonra adım adım diğer bölümlerini yaparak o sokağı Safranbolu'da olduğu gibi insanların girip, doğal atmosferde dolaşabilecekleri bir yapıya büründürmek arzusundayız. Çalışmalar başladı.''

Aslantepe Höyüğü'ne giden kısa bir sokağı da sağlıklaştıracaklarını anlatan Malatya Valisi M. Ulvi Saran, Darande'deki Yuvalı Sokağı sağlıklaştıracaklarını, aynı ilçeye bağlı Balaban beldesinde de bir sağlıklaştırma çalışması yaptıklarını aktardı.

Saran, Arapgir ilçesinde de sokak sağlıklaştırmasına başlayacaklarına değinerek:''İlçede 12'ye yakın tarihi evin olduğu bir sokak var. Burada sağlıklaştırma yapacağız. Orada Kaşgaloğlu Konağı ile Cevat Çobanlı Paşa'nın konağını ele aldık. Cevat Çobanlı Çanakkale komutanı, ünlü bir şahsiyettir.'' dedi.

Sultan KILIÇ / DEMOKRAT HABER / MALATYA