Hamburg Alevi Kültür Mekezi’nde Altona Kültür Forumu ve Rosa Luxemburg Vakfı öncülüğünde "Sireli Yeğparis (Sevgili Kardeşim) - 100 Yıl Önce Türkiye'de Ermeniler" başlıklı sergi düzenlendi.

Birzamanlar Yayınevi sahibi ve yazar Osman Köker tarafından hazırlanan sergide Orlando Carlo'nun koleksiyonundan derlenen yüzlerce resim karesiyle ziyaretçilere, 20'inci yüzyılın başında Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki Ermenilerin yaşamından kesitler sunuldu.

3 gün süren sergi boyunca birçok izleyici Adana'dan İstanbul'a, Trabzon'dan Erzurum'a, Sivas'tan Malatya'ya, Eskişehir'den Samsun, Elazığ, Maraş ve Antep'e kadar tarihi bir kültür yolculuğu yaptılar. İlk kez 2005 yılında (Hrant Dink'in öldürülmesinden önce) İstanbul'da 11 gün süreyle açılan sergiye gösterilen ilginin kendisini cesaretlendirdiğini ifade eden yazar Köker, bugüne kadar Almanya, İsviçre, Fransa, İsveç, İngiltere ve Ermenistan'da da sergi açtığını belirtti.

“100 YIL ÖNCE VE BUGÜN ERMENİLER”

Serginin son günü konuşmacı olarak Ermeni soykırımı üzerine iki önemli yapıtıyla Alman kamuoyunda tanınan, 25 yıl Spiegel dergisi muhabirliği yapmış Wolfgang Gust, Türkiye'de 10 yıldan fazla cezaevlerinde tutsaklık yaşamış Kürt kökenli yazar Recep Maraşlı ve Hamburg Sol Parti eyalet milletvekili Martin Dolzer’in yer aldığı bir panel düzenlendi.

“SOYKIRIMDA ALMANYA SUÇ ORTAĞIDIR”

Eski Spiegel muhabiri ve tarihçi yazar Wolfgang Gust konuşmasında Almanya'nın Ermeni soykırımı konusunda belirleyici bir rol teşkil ettiğini aktardı. Konuyla ilgili Alman Dışişleri Bakanlığı'nın 1919 yılında Evangelist Teolog Johannes Lepsius tarafından yayınlanan belgelerini incelediğini açıklayarak, bu konuda önemli tahrifatlar yapıldığını ifade etti. Wolfgang Gust, Almanya'nın Ermeni Soykırımı konusunda Osmanlı'nın açıktan suç ortağı olduğunu belirtti.

“MAĞDURLARIN TORUNLARI DA MAĞDURDUR”

Berlin İsmail Beşikçi Vakfı yöneticisi ve yazar Recep Maraşlı uzun seneler uzak kaldığı doğum yeri Erzurum'dan örnekle konuşmasına başlayarak şunları ifade etti: “Türkiye'nin birçok bölgesinde eski Ermeni kiliseleri bugün Cami olarak kullanılmaktadır. Erzurum'da Kazım Karabekir beldesindeki Ülkü Ocağı'nın bulunduğu bina eski bir Ermeni Rahibeler Okulu'dur. Erzurum Ermeni Sanasaryan Koleji binasında 1919 yılında Erzurum Kongresi toplanmıştır”.

“ÖZÜR DİLEMEK YETMEZ, UTANÇ DUYMANIN ŞARTI OLMALIDIR”

Recep Maraşlı, Ermeni soykırımı ve özellikle Holokost üzerine kitapları ve araştırmalarıyla tanınan Fransız bilim insanı ve tarihçi Yves Ternon'un, "Mağdurların torunları da mağdurdur ancak katillerin torunları da katil değildir" sözlerini hatırlattı.

Maraşlı, “Soykırım sahiplerinin torunları eğer kazançlarını devam ettirirlerse burada bir sorumluluk vardır. Haksız elde edilen kazanç ve mülk söz konusudur. Bunu kabul eden de sorumludur. Buna karşı çıkılmadığı ve haksız kazanç reddedilmediği sürece yapılan herhangi bir özür durumu telafi edemez. Utanç duymanın şartı olmalıdır." dedi. (Kaynak: Avrupa Postası)