İki ayda bir yayınlanan popüler tarih dergisi Kürt Tarihi 15. sayısını Ezidiler’i konu eden bir özel sayı olarak hazırladı.

Türkiye’de Ezidîlikle ilgili çok önemli çalışmaları bulunan Artuklu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Birgül Açıkyıldız Şengül’ün editörlügünü yaptığı derginin bu sayısında konu ile ilgili 3 Kürtçe, 3 de Türkçe araştırma bulunuyor.

Bu sayıya, hem kendileri Ezidî olan hem de Ezidîler konusunda çalışmalarıyla tanınan Dr. Xelîl Cindî Reşo ile Dr. Memo Ferhan Othman, Kürdolog Prof. Dr. Kadri Yıldırım, yüksek lisans çalışmalarında Ezidîler konusunu ele alan Fahriye Adsay ve Edip Gölbaşı yazılarıyla katkı verdi.

Kadri Yıldırım’ın “Fetvalar, Fermanlar ve Katliamlar Kıskacında Êzidîler” ve Edip Gölbaşı’nın “Fırka-i Islahiye ve Êzidîler: Kimlik, Siyaset, Şiddet” makaleleri Êzidîlerin trajik tarihlerine ışık tutuyor. Fahriye Adsay “Mîra Yekem û Tekane: Meyan Xatûn” adlı çalışmasıyla Ezidî tarihinde önemli bir kişilik olarak tanınan ve Êzidîlerin 1913’ten 1957 yılına kadar mîrliğini yapmış tek kadın Mîr olan Meyan Xatûn’u ele alıp, Êzidîlikte kadınların rolüne dikkat çekiyor.

Dr. Xelîl Cindî Reşo “Mîrgeha: Şêxan û Şingal û Kilîs” makalesinde Şeyhan, Şengal ve Kilis’in Êzidî tarihini değerlendiriyor. Dr. Memo Othman ise “Cejna Sersalê: Serê Sala Êzidîyan” çalışmasında Ortadoğu’daki paralel kutlamalarla karşılaştırma yaparak Êzidîlikte Sersal bayramını analiz ediyor.

Birgül Açıkyıldız Şengül ise “Êzidîlik Dininde Melek Tavus İnancı ve İkonografisi” başlıklı yazısında Êzidîlikte en fazla kafa karışıklığına yol açan figür olan Melek Tavus üzerine bir değerlendirme sunuyor.

Son olarak  “Katliamlarda Mazlum Sığınağı ‘Mağaralar’ ve Êzidîler başlıklı yazısıyla Mehmet Bayrak’ın araştırması dosyayı tamamlayan önemli bir çalışma olarak yeri alıyor…