Urfa İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aydın Aslan, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Nemrut Tahtı için 'Şu anda 2 bin 500 tane tescilli yapı var. Hangisine bekçi koyayım’ dedi.

Süryani ve Ermeni tarihinde de önemli yeri bulunan kent merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede bulunan tarihi Nemrut Tahtı, yok olma tehlikesiyle yüz yüze.

Nemrut’un mezarı olarak da bilinen tarihi yapıyla ilgili DİHA'ya konuşan Urfa İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Aydın Aslan, bölgenin koruma altına alınmamasını arkeologların söz konusu alan ile çalışma yapmamasıyla gerekçelendirerek, “Nemrut Tahtı, çok geniş bir sit alanı. Burada kazı çalışması yapmamız için hiçbir arkeolog hocası gelip başvuruda bulunmuyor. Urfa’da 500 tane arkeolojik sit alanı var hangi birinde çalışma yapalım? 500 tane arkeolojik sit demek, 500 tane profesör demek” diye konuştu.

Aydın, “Şu anda 2 bin 500 tane tescili yapı var. Hangisine bekçi koyayım. Nemrut’un Tahtı da 2 bin 500 sit alanından sadece biri” dedi.

Nemrut Tahtı’nın Kültür Bakanlığı kayıtlarında “Deyr Yakup Manastırı” olarak geçtiğini söyleyen Aslan, tarihi mekana gidebilecek bir yol güzergahına ihtiyaç olduğunu kaydetti.