Kayseri'de yapılan arkeolojik kazılarda 25 bine yakın tablet bulundu. Tabletlerin arasında 4 bin yıllık kara büyüde vardı.

Dünya tarihinin en eski ticaret merkezi olan Kültepe, Kaniş-Karum ören yerinde 2014 yılı kazı çalışmalarını önümüzdeki günlerde başlatacaklarını belirten Prof.Dr. Kulakoğlu, kazı alanında bulunan eserlerle ilgili bilgi verdi.

BÜYÜK MEDENİYET VARLIĞI

Akşam’ın haberine göre Prof.Dr. Kulakoğlu, kazı alanında dönemine göre büyük bir medeniyetin varlığı ve yerel halk ile Asur’dan gelen tüccarlar arasında çok ciddi bir ticaret ilişkisinin bulunduğundan söz etmenin mümkün olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü;

"KARAR BÜYÜYE KARŞI YAPTIKLARI BİR ÇEŞİT DUA METNİ"

"1948 yılından itibaren Kültepe’de yapılan kazılarda 25 bine yakın tablet keşfedildi. Bu tabletlerin büyük birçoğu ticari, ekonomik konulara ilişkin tabletler, vesikalar. Bunlar içinde o zaman Anadolu’ya gelmiş tüccarların yaptıkları bütün harcamalar, ödemeler, sattıkları malların karşılıkları ve buna benzer her türlü iktisadi konu kaydedilmiş. Aslına bakarsanız bu kayıtlar, para ile ilgili her konuyu içeriyor. Bu konuların arasında çok ilginç olaylar da var. Bunların arasında en azından söylenebilir ki, günümüzde de halen kullanılan muska benzeri ya da kötü ruhlara karşı yazılmış metinler de var. Onlardan bir tanesinde insanların kara göze karşı, kara büyüye karşı yaptıkları bir çeşit dua metni var. Orada, insanların sağlıklı yaşayabilmeleri için kötü gözlerden uzak durmasından bahsedilir ki aynı şekilde ’kötü gözler’, ’kem gözler’ diye başlayan birçok deyiş vardır Anadolumuzda."

"KORUMA AMAÇLI YAPILMIŞ POZİTİF BÜYÜLERDİR"

Kültepe, Kaniş-Karum Kazı Başkanı Prof.Dr. Fikri Kulakoğlu, kazılarda bulunan muska ya da büyü metinleriyle ilgili şu bilgileri verdi;

"Kültepe’de ele geçirilen büyü uygulamalarının Eski Babil veya sonraki Hitit metinlerinde örneklerini gördüğümüz, bağlama büyüsü ya da kara büyü gibi kötü niyetle yapılan büyüler olmadığı görülmektedir. Bunlar daha çok hastalıklara ve kötü cine karşı koruma amaçlı yapılmış pozitif büyülerdir. Yukarıda bahsettiğimiz büyü metinlerinden Kt. 94/k 821, biçim olarak da günümüzdeki muskalara benzer bir şekle sahiptir. Üst kısmında delikli bir çıkıntı bulunan tablet, hastanın iyileşmesine yardımcı olması amacıyla veya evdeki kötü ruhu kovmak için odanın duvarına asılmış olmalıdır. 1948 yılı kazılarında ele geçirilen tabletlerden Kt. a/k 611, muhtemelen ana kervandan ayrılmış küçük kervandaki insanları bir kara köpeğe karşı korumak için yapılmış büyüyü içermektedir. Kt. 90/k 178 numaralı belgede iki büyü kayıtlıdır. Bunlardan ilki, ay ilahı Sin’in ineğine benzetilen, doğum aşamasındaki bir anneye yardımcı olmak amacıyla; diğeri de yeni doğan bebeklerin yakalandığı sarılık hastalığına karşı yapılmıştır. Kt. 94/k 520 numaralı belgenin konusu ise kötü göze karşı yapılmış bir büyüdür."