Oxford’daki kazılarda 700 yıllık nadir ve ilginç deri ve tahta objeler bulundu. Uzmanlar Westgate Alışveriş Merkezi kazılarında Ortaçağa ait 50 deri ayakkabı ve bütün bir deri çantayla birlikte bir tahta kase ve keresteden direkler buldu.

Sıradan insanlar hakkında bilgi veren eşyalar, Thames sel yatağı su seviyesinin altında kaldığı için çok iyi korunmuş durumda. Projenin başındaki Ben Ford, buluntuların çok nadir olduğunu söyledi.

Ford “Eşyalar bize sıradan insanlar, onların günlük hayatı, yaptıkları eşyalar ve giydikleri kıyafetler hakkında bilgi veriyor. Bu ayakkabıların Orrtaçağ Oxford’unun sokaklarında dolaşan insanlar tarafından giyildiğini düşünmek olağanüstü” diyor.

Alışveriş merkezinin inşa edileceği alanda Ortaçağ’da Greyfriars tarikatına ait bir manastır vardı, ve bu manastır Oxford şehir duvarının hemen dışında bulunuyordu.

Ford, “Buluntuların bu kadar iyi korunabildiği çok az arkeolojik alan vardır.  Burayı özel kılan çok fazla malzeme olması. Burada sadece 4-5 haftadır çalışıyoruz ve şimdiden 100 obje bulduk” dedi.

Westgate Alışveriş Merkezi 2017 sonbaharında bitirilecek. Milli Arkeoloji Festivali kapsamında kazı alanında halka açık ziyaret günleri yapılacak.

(Kaynak: Arkeofili)