12 Haziran 1980 tarihinde İzmir İnciraltı yurtlarında öğrencilerin şenliğine askerlerin yaptığı silahlı saldırıyla yaşanan katliama ilişkin açılan davanın İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından bir haftada reddedilmesi üzerine İzmir 78'liler Derneği AİHM’e başvurdu.

İzmir 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği öncülüğünde, Elektirik Mühendisleri Odası İzmir Şube lokalinde düzenlenen basın toplantısında gelişmeler hakkında bilgi verildi.

İzmir 78'liler Derneği’nden Nilgün Eser’in yaptığı bilgilendirmede üniversite sınavları için İzmir İnciraltı Öğrenci Yurdu'na gelen yüzlerce öğrencinin silahlarla taranması ve bunun sonucunda 5'inin kurşunla katledilmesi, 1 kişinin de kalp kriziyle ölmesi ve onlarcasının yaralanmasından sorumlu gerçek faillerin, planlayıcıların belirlenip yargı önüne çıkartılarak hesap vermesini sağlamaya yönelik hukuki girişimlerin bundan sonra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde sürdürüleceği belirtildi.

BAŞVURU YAPILDI

Toplantıda, Avrupa insan Haklan Sözleşmesinin, "yaşama hakkına ilişkin 2.", "işkence, insanlık dışı ve kötü muameleye maruz bırakılmama ilişkin 3.", "adil yargılanma hakkı’na İlişkin 6." ve "etkili başvuru yollarına sahip olma hakkına ilişkin 13. maddelerinin" soruşturmaları yürüten makamlarca (İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve onun kararını onaylayan Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi) ihlal edildiği gerekçesiyle İzmir 78'liler Derneği, katliamda yaşamlarını yitirenlerin yakınları ve olayın mağdurlar adına, 8 Şubat 2011 tarihi itibariyle Avukat Serkan Cengiz kanalıyla Avrupa insan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yapıldığı bilgisi verildi.

Avukat Serken Cengiz; "İzmir 78'Iiler Derneği, mağdurlar ve katliamda can vermiş gençlerin ailelerinin vekili olarak, katliamın sanığı ve planlayıcılarının ortaya çıkarılması ve yargı önünde hesap vermelerinin sağlanmasına yönelik girişimlerini sonuna kadar sürdüreceklerini, konuyla ilgili tüm yasal yolları zorlayacaklarını" ifade etti.

Katliamda, İzmir İnciraltı Yurtları bahçesinde düzenlenen Öğrenci Şenliği askerlerce basılmış, çoğu İzmir'e ilk kez gelmiş 1000'e yakın öğrenci amfibi birliğine bağlı olduğu belirtilen askerlerce silahla taranmıştı.

İNCİRALTI KATLİAMI ANITI ÇAĞRISI

Aziz Tonusluoğlu "AİHM’ne başvurumuzun yanı sıra, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 26 Mayıs 2010 tarihinde vermiş olduğumuz yurtlar civarında, İnciraltı'nda uygun bir yerde katliamları lanetleyen, yitirdiğimiz canların anısına bir anıt yapılmasına ilişkin istemimizi yineliyoruz" dedi.

Kaynak: Yurtsuz.net