Gülnur Aksop / Demokrat Haber

Geçenlerde elime 1949 yılına ait haftalık bir takvim geçti. Dönemin önemli gazeteci ve yayıncılarından Ziyad Ebüzziya* tarafından Tasvir Neşriyatı olarak basılmış. Kapağında haftalık yazıyor ama 2 haftalık olarak düzenlenmiş. Ağırlıklı İstanbul olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yörelerinin siyah-beyaz fotoğraflarından oluşuyor. Aynı zamanda bir kartpostal albümü olarak tasarlanmış. Dilerseniz takvim yapraklarını kartpostal olarak eşinize, dostunuza da gönderebiliyorsunuz.

O günlerin Türkiye’sinden görüntülere merakla bakarken, kartlardan birinin arkasında “Rumların paskalyası, kırmızı yumurta bayramı” yazısıyla karşılaştım. Kartları tek tek inceleyince o iki haftaya özgü tüm bilgilerin “dini günler, takvim günleri, tarihi günler ve yortular” başlıkları altında verildiğini gördüm. Müslümanların özel günlerinin yanında Hıristiyanların da tüm özel günleri mezheplere göre veriliyordu.

Birden 5-6 yaşlarındaki günlerime döndüm. Nişantaşı’nda alt kattaki komşumuz Ermeni Madam Aida ile üst kattaki komşumuz Rum Madam Sofia’nın balkondan balkona konuşmaları geldi gözümün önüne.  Sonra ilkokulda bir yıl sıra arkadaşlığı yaptığım Beki ve ortaokuldan Seta ve Sona düştü aklıma. Çocukluğumuzun o tasasız, keyifli, güzel günleri…

Artık ne kadar çorak, ne kadar eksik ve kimsesiziz.

Bu takvimi sevgili Hrant Dink’in 24. Duruşma gününde (10 Ocak 2012 SALI, Saat 10.00 Beşiktaş İskele Meydanı) insanları Zerdüşt ve eşcinsel olmakla suçlayan (sanki farklı inanç ve kimlikler suçmuş gibi), şarkıyı, heykeli, şiiri potansiyel suçlu gören İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e armağan ediyorum:

MERAKLISINA 1949 YILININ DİNİ GÜNLERİ

Ocak:
6: Haçı suya atma, epifani (Katolik)
8: Miladı İsa (Ortodoks)
11/12: Mevlüd Kandili (Hazreti Muhammed’in doğum günü)
13:Tamidi İsa, vaftiz (Katolik)
14: Ortodoks yılbaşısı
19: Haçın suya atılması (Ortodoks)
26: Tamidi İsa, vaftiz (Ortodoks)

Şubat:
2: İd tasfiye (pürifikasyon)
13 Septüajezim (Katolik)
25: Anonsiyasyon, beşareti haml Meryem (Katolik)

Nisan:
17: Paskalya (Katolik)
24: Rumların paskalyası, kırmızı yumurta bayramı (Ortodoks)

Mayıs:
5/6: Regaib Kandili
25/26: Miraç Kandili
26: Uruç Meryem, asansiyon (Katolik)

Haziran:
5: Pantekot (Katolik)
11/12: Berat Kandili
16: İdi takdis (sakreman) (Katolik)
28: Ramazanın başlangıcı

Temmuz:

8: Rumların ateş gecesi
23/24: Mübarek Kadir Gecesi
27-29: Şeker Bayramı

Ekim:
1: Tussen (Katolik)
3-6: Kurban Bayramı
15: Tussen (Ortodoks)

Aralık:
25: Miladı İsa Noel (Katolik)

(Ziyad Ebüzziya tarafından çıkarılan 1949 yılı haftalık takvimden alınmıştır.)

* Ziyad Ebüzziya (1911-1994) Tasvir-i Efkar, Tasvir ve Son Saat gazetelerini çıkaran, iki dönem Demokrat Parti milletvekilliği yapan, sonra Hürriyet Partisi kurucuları arasında yer alan dönemin önemli gazetecilerinden.