Ünlü İspanyol oyun yazarı ve şair Federico Garcia Lorca’nın 1936 yılında 38 yaşındayken İspanya İç Savaşı’nda tutuklanıp öldürülmesiyle ilgili yeni belgeler ortaya çıktı. Belgeler Lorca’nın yaşadığı Granada’daki askeri yetkililerin emirleriyle öldürüldüğünü ortaya koyuyor.

BELGELER GRANADA POLİSİNE AİT

İspanya İç Savaşı’nın kurbanlarından olan Lorca’nın ölümüne dair belgeler, 1965 tarihli ve Granada polisine ait. Belgelerle Francisco Franko dönemi askeri yetkililerinin 1936’daki cinayeti işledikleri ilk kez açıkça ortaya konuyor.

CİNAYETİN NASIL İŞLENDİĞİ  BELGELERDE

İspanya’nın yakın tarihinin bu çok tartışılan cinayetini araştıran Fransız yazar Marcelle Auclair’in isteği üzerine yazılan polis raporunda Lorca’nın siyasi fikirleri nedeniyle öldürüldüğüne işaret ediyor. Şair “Sosyalist ve Masonların bir üyesi” olarak tanımlanıyor. Raporda Lorca’nın “eşcinsel ve anormal davranışları”na dair söylentilerden de söz ediliyor.

Cinayetin nasıl işlendiği de belgelerde yer alıyor. Lorca’nın İç Savaş çıktıktan bir ay sonra 1936’nın Ağustos ayında arkadaşlarının evinde saklanırken yakalandığı ve Fuente Grande adlı yere arabayla götürüldüğü belirtiliyor. Ardından “suçlarını itiraf eden” Lorca’nın burada infaz edildiği açıklanıyor. Suçların ne olduğuyla ilgili bir açıklama ise bir detay raporda yok. Lorca’nın mezarı tüm çabalara rağmen henüz bulunamadı. Raporda bu konuda bir bilgi bulunmuyor.

Franco o dönemde, cinayetin askeri yetkililer tarafından işlendiği iddiasının propaganda olduğunu, yazarın asilerle iş birliği yaparken öldüğünü açıklamış ve Lorca’nın ölümünü savaşın doğal kazalarından biri olarak nitelendirmişti. (Gerçek Gündem)