Batman'ın Sason ilçesi yakınlarındaki Surp Asvadazin Meryemana Kilisesi'nin tahrip edilmesi üzerine harekete geçen merkezi İstanbul'daki Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, Sason Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dernek Başkanı Dağcı, "Bir ay önce kilisemiz sağlamdı. Çobanların durumu bize bildirmeleri üzerine yaptığımız hasar tespit çalışmalarında tarihi kilisenin ön cephesi ile tavanının bir bölümünün yıkıldığını görüp şoke olduk" dedi.

 

Sason'a bağlı Puşeng Köyü yakınlarındaki Mereto Dağı zirvesinde bulunan Surp Asvadazin Meryemana Kilisesi'nin ön cephesi ile tavanının bir bölümünün yıkılması, merkezi İstanbul'da bulunan Sason Ermenileri Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültürel Derneği'ni harekete geçirdi. Dernek Başkanı Aziz Dağcı, kilisenin kimliği belirsiz kişilerce tahrip edildiğini söyledi.

 

Sason Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunan Dağcı, "Kilisemizden ne istediler bilemiyoruz. Geçen 29 Temmuz'da kilisenin mukaddes günü için İstanbul ve çeşitli illerden gelen Ermeni cemaati tarafından kurbanlar kesildi ve kilisenin gününü kutladık. Ayrıca dini ibadetlerimizi de yerine getirdik. Fakat bir süre önce kiliseye zarar verildiği bize bildirildi. Yaptığımız hasar tespit çalışmalarında kilisenin ön cephesi ile tavanı tamamen tahrip edilmiş durumda. Birileri, sırf Ermeni cemaatinin dini ibadetini yerine getirmemesi için bu yıkıma yönelmiştir" dedi.

 

KİLİSENİN TAVANI BİR AY ÖNCE SAĞLAMDI

Bazı arkeolog ve ilçe yetkililerinin de aralarında bulunduğu 15 kişilik bir heyetle Mereto Dağı'ndaki kilisede tespitte bulunduklarını söyleyen Başkan Dağcı, şunları söyledi:

 

"Bu tarihi kilisenin sağlam olduğuna dair fotoğraf ve görüntüler elimizde var. Kilise tavanının da sağlam olduğuna dair fotoğraflar elimizde duruyor. Kilisenin yıkılan, tahrip edilen yerlerinin Sason Cumhuriyet Savcılığı vasıtasıyla keşif ve tespitinin yapılmasını istiyoruz. Kiliseyi tahrip eden ve yıkan kişilerin bir an önce ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Suç işleyen kişilerin tespiti için gerekirse uzaydan Mereto zirvesinin 29 Temmuz ile 21 Ağustos 2012 tarihleri arasındaki güvenlik kameralarının da incelemeye alınmasını talep ediyoruz. Ayrıca önemli yapıtlarımızın koruma altına alınmasını bekliyoruz. Kültür-Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mehriban Karaaslan'ın da yapıtlara seyirci kaldığı gün gibi ortadadır."