İzmir’in Selçuk İlçesindeki 177 yıldır kazıların yapıldığı Efes Antik Kenti’nde bulunan ve konut olarak kullanıldığı belirlenen 1500 metrekarelik yapıda 800 sikke ve demir kılıç bulundu. Efes’teki kazılarda ilk defa demire rastlandığı bildirildi. 

Efes Antik Kenti kazı ekibinin geçtiğimiz Meryem Kilisesi yanındaki jeofizik araştırmasında 1500 metrekarelik bir yapı bulundu. Bir çok ilki içinde barındıran yapı, bu yıl yapılan kazılarla büyük bölümü gün ışığına çıkartıldı. Erken Roma Dönemi’ni yansıtan farklı bir mozaiklerin bulunduğu yapıdaki kazılarda 800 sikke ile ilk defa demir bir kılıç bulundu. İçinde biri 80, diğeri 100 metrekarelik iki ayrı mozaik dikkati çeken yapıdaki kazının önümüzdeki yıl tamamlanması bekleniyor.

Ortaya çıkarılan yapının Efes’li bir aristokratın evi olabileceğini söyleyen Kazı Başkanı Dç. Dr. Sabine Ladstatter, "Şu ana kadar yapılan kazılarda yapının çeyreğini oluşturacak bölümü açığa çıkarıldı. Meryem Kilisesi’nin güneyinde kalan yapı belki de çok zengin biri veya çok misafir gelen büyük bir ailenin konutuydu. Sahibini belirlememiz zor. Ancak bildiğimiz bir şey 400 yıldan 700 yılına kadar bu ev yaşamış. Yapı konut olarak kullanılmış. Yapı son derece lüks bir şekilde donatılmış. 80 metrekare büyüklüğündeki opus sectile tabanı, duvar resimleri ile dekore edilmiş yemek salonu ve kabul odasıyla birlikte 100 metrekarelik bir mozaik taban açığa çıkarıldı. Yamaç evlerde ilginç mozaikler var. Ancak burada erken Roma Dönemi’ni yansıtan çok ilginç ve çok renkli farklı mozaikler var. Mozaiklerde kullanılan malzemeler bu yöredeki mermerlerden yapılmış"dedi.

Evdeki buluntulardan sahibinin yüksek statüde biri olduğunu anladıklarını ifade eden Ladstatter, "Örneğin demir bir kılıç bir nişan gibi kabul odasının duvarına asılı idi. Çok sayıda bronz ve küçük giysi parçası ile yaldızlı toka, 800 sikke diğer buluntular. Geç 7. yüzyılda yapı bir depremle yıkılmış ve bir yangın da geçirmiş" diye konuştu.

Yapının üzerine Orta Çağ’da bazı bölümler eklenerek tahıl deposu olarak kullanıldığını söyleyen Kazı Başkanı Ladstatter, “Yapının duvarı üzerine sonradan yerleştirilen yuvarlak planlı yapı 12. ve 14. Yüzyılda tahıl deposu olarak işlev görmüş. Buradaki kazı için özel bir sponsor bulduk. Kazıyı gelecek yıl tamamlamayı düşünüyoruz. Kazı tamamlandığında ortaya çok farklı bir yapının çıkacağını düşünüyoruz" dedi.