Diyarbakır Yerel Gündem 21 Kent Konseyi’nin organize ettiği ve kentteki bütün sivil toplum kuruluşları, meslek örgütlerinin de destek verdiği kampanya kapsamında surlarla ilgili Ankara’da Milli Kütüphane Sergi Salonu’nda "Diyarbakır Surları UNESCO Yolunda" adlı fotoğraf sergisi açıldı. Sergide fotoğraf sanatçıları Merthan Anık, Fırat Aygün, Adalet Işıktaş ve Gültekin Tetik’in objektifinden Surlarla ilgili 48 kare yer aldı.

Açılışa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, BDP milletvekilleri Altan Tan, Sırrı Süreyya Önder, Sırrı Sakık, İbrahim Binici, AKP milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Genel Sekreteri Metin Kılavuz, DİSİAD Başkanı Burç Baysal, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, Mimarlar Odası Başkanı Necati Pirinçcioğlu, Diyarbakırlı iş adamları ile Diyarbakır ve Ankara’dan pek çok sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

BAYDEMİR: UNESCO’NUN ALTYAPISI HAZIRLANDI

Surlarla ilgili tanıtım fragmanının yer aldığı serginin açılışında konuşan Diyarbakır Kent Konseyi Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır’ın 8 bin yıl boyunca yaşamın hiç kesintiye uğramadığı dünyanın nadir kentlerinden biri olduğunu söyledi. Diyarbakır’ın hanıyla, hamamıyla, medresesiyle, kilisesiyle, camisiyle insanlık ailesinin en köklü mirasını halen bünyesinde barındırdığını belirten Baydemir, “Surları, kaleleriyle birlikte yüreğinin kapısını insanlık ailesinin tüm efradına açmak istiyor” dedi.

Diyarbakır’ın surlarıyla tüm kültürel ve tarihsel mirasıyla UNESCO yolculuğuna çıktığını belirten Baydemir, 8 yıldan bu yana UNESCO yolculuğunun altyapısını oluşturduklarını söyledi. Buna örnek olarak surların etrafının temizlenmesi, cadde, sokak ve meydan düzenlemesi ve cami, kilise restorasyonları ile bu konuda kent olarak bir farkındalık yarattıklarını söyledi.

Koruma Amaçlı İmar Planı hazırladıklarını ve Alan yönetimi oluşturduklarını anlatan Baydemir, UNESCO Kültürel Miras Listesi içinde yer almak amacıyla teknik altyapıyı oluşturduklarını belirtti. Bu konuda ihtiyaç duydukları kentin tüm STK’larının içinde yer aldığı bir platform da oluşturulduğunu belirten Baydemir, Kent Konseyi’nin bu konuda önemli bir rol üstlendiğini ifade etti ve Diyarbakır Surları’nın UNESCO yolculuğundaki çabaya destek veren herkese teşekkür etti.

Baydemir sözlerine şöyle devam etti: “Barış ve birlikte yaşam, huzur ve kardeşçe yaşam hepimizin en öncelikli talebi ve çabasıdır. Kimi zaman ve bugün bu atmosferde dahil olmak üzere barışa, umuda maalesef kurşunlar sıkılmaya devam ediliyor. Tam da bu noktada aslında Diyarbakır surlarına sahip çıkmak kültürel mirasa sahip çıkmak bana göre barışa sahip çıkmaktır.”

ARINÇ: DİYARBAKIR BUNU FAZLASIYLA HAK EDİYOR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Diyarbakır ve Surların büyük ve kadim bir kültür mirası olduğunu belirterek, “Bunların yeniden insanlık hayatına bir varlık olarak devredilmesi ve UNESCO gibi bir kurumun kültür mirası olarak tescil edilmesi konusundaki çabalara da desteğimizi sürdüreceğiz” dedi. Surların tarihçesinden söz eden Arınç, pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını vurguladı ve “Diyarbakır bir tarih, bilim, kültür ve maneviyat şehridir. Ve Diyarbakırlı da bu vasıfları çok fazlasıyla hak ediyor” dedi. Arınç şöyle devam etti:

‘ÇABALARINIZI BİLİYOR VE DESTEKLİYORUM’

“Özellikle surlara baktığımız zaman taş işçiliğinin ne büyük eserler ortaya koyduğunu görüyoruz. Dışkalesiyle, İçkalesiyle çok bilinen kapılarıyla, uzunluğu 5 buçuk kilometre olan içerisinde birçok burcu barındıran surları daha yakından tanımak lazım. Tarih ve sanat tarihi olarak daha yakından incelemek lazım. Kaynaklara baktığımızda Diyarbakır surlarının dünyadaki büyük eserler arasında sayıldığını çok iyi biliyoruz. Surların UNESCO tarafından kabul edilmesi önemlidir. Kent Konseyinin, Diyarbakır Belediyesi ve sivil girişimler bugüne kadar 100 bini geçen imza toplamışlar. Ümit ederim ki UNESCO da buna duyarsız kalmayacaktır. Ama surların yeniden tüm dünyada bütün ihtişamıyla duyurulması çok önemlidir. Ben sayın başkanın Diyarbakır surları ve kentin gerçek kimliğinin ortaya çıkarılması konusundaki çabasını biliyorum, bunları destekliyorum ve kendilerini kutluyorum.”

BARIŞ VE KARDEŞLİK SURLAR GİBİ İŞLENECEK

Çok katı, işlemesi zor olan taşın bir sanatçı elinde nasıl bir sanat eserine dönüştüğüne dikkat çeken Arınç, bunun verilen emek, zaman ve sabır sonucunda oluştuğunu söyledi. Türkiye’deki barış ve kardeşliğin yeniden tesisinin Diyarbakır surlarındaki taşların işleniş sürecine benzeterek, “Diyarbakır surları bu hale geldiyse eminim bu büyük ve kronik sorun da iyiniyetli çabalarla çözülebilecektir” dedi.

SERGİ 14 OCAK’A KADAR AÇIK KALACAK

Konuşmaların ardından protokol birlikte serginin açılış kurdelesini kesti. Müze Müdürü ve Diyarbakır Surları Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya, Arınç ve protokoldekilere fotoğraflar üzerinden Surları anlattı. Verilen resepsiyonun ardından konuklara Büyükşehir Belediyesi’nin 2013 yılı takvimi armağan edildi. Milli Kütüphane Sergi Salonu’ndaki Diyarbakır Surları Sergisi 14 Ocak’a kadar açık kalacak.

İMZA STANDI KURULDU

Ayrıca Milli Kütüphane Sergi Salonu’nda “2013 Diyarbakır Surları Yılı Olsun” imza kampanyasına destek sunulabilmesi için imza standı kuruldu. Ziyaretçiler, sergi sonuna kadar kurulu kalacak olan standa uğrayarak “2013 Diyarbakır Surları Yılı Olsun” kampanyasına imzaları ile desteklerini sunmaya devam edebilecekler.