Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Diyarbakır Surları’nın UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi’ne girebilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 11-14 Nisan’da ‘Diyarbakır Kalesi ve Tarih Şehri ICOMOS/ ICOFORT 2013 Toplantısı’ düzenlendi.

Toplantının sonuç deklarasyonu Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, UNESCO Malta Büyükelçisi ve daimi delegesi Ray Bondin, ICOMOS ve ICOFORT uzmanları, Diyarbakır Kalesi ve Surları Alan Başkanı Nevin Soyukaya’nın katıldığı toplantıda açıklandı. Vali Toprak, “Tarihi surların restorasyonunu özüne ve ruhuna uygun olarak gerçekleştireceğimizi teyit ediyoruz. Kapımız tıpkı gönlümüz gibi size ve tüm dünya insanlık âlemine açık” derken, Baydemir ise şunları söyledi:

“Diyarbakır surlarının inşa edildiği taşlar sizlere 15 ayrı dilde, ‘Hoşgeldiniz’ diyor; dünyanın bütün dil ve inançlarının bu Mezopotamya coğrafyasında kardeşçe, barış içinde birlikte yaşayabileceğini müjdeliyor. Bu, aynı zamanda bir barış çabasıdır. İnsanlığın tekrar özüyle buluşturulması çabasıdır. Bütçesi olan tüm sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşları olarak bugünden itibaren yıllık bütçemizin en az yüzde 10’unu Diyarbakır Surları’nın, kültürel mirasın ve tarihi eserlerin geleceğe taşınmasında kullanalım.”

DAHA ÇOK SPONSOR GEREK

ICOMOS Türkiye Milli Komite üyesi Prof.Dr. Zeynep Ahunbay ise “Koruma çalışmalarının desteklenmesi için daha çok sponsor bulunmalı. Yatırımcıların tarihi evleri onarıp asıl sahiplerine iade ettiği bir turizm uyarlaması denenmeli. Halkın kültür mirasıyla ilişkisi güçlendirilmeli. Başvurunun tamamlanması için Kuzey Mezopotamya ve Akdeniz çevresindeki kalelerle karşılaştırmalı çalışmalar hazırlanması önemli” dedi.