Dersim'in Pülümür İlçesinde CHP’li belediye Dersim Katliamı'nda yaşamını yitiren 26 kişinin gömülü bulunduğu toplu mezarın üstüne Düğün Salonu inşa etti. İhale usulü işletilen düğün salonunun kapatılması için Dersimliler harekete geçiyor.

Dersim Katliamı’nda bir trajedi de Pülümür ilçesinde yaşandı. 17 Ağustos 1938’de Pülümür’de 26 kişi askerlerce bir araya toplanıp silahlarla tarandı.

ANF'den Ferhat Aslan'ın haberine göre; öldürüldükleri yere gömülen 26 Dersimlinin bulunduğu yere, Şubat 1993’te CHP’li Pülümür belediyesi tarafından Düğün Salonu daha sonraki yıllarda da yan tarafına çay bahçesi yapıldı. Dersimli STÖ’lerin girişimiyle sözkonusu yere anıt mezar yapılmak istense de, girişimler bürokratik engeller çıkarılarak yanıt bulmadı.  

Konu ile ilgili bilgi veren Dersim 37-38 Ortak Hafıza Ortak Platformu Üyesi Murat Işık, Dersim halkını Pülümür’de toplu mezarın olduğu yere sahip çıkmaya çağırarak, “Düğün Salonu’nun olduğu yerde maalesef 26 canımız yatıyor. Orada büyük bir abide yapma girişimimiz oldu ancak yasal prosedürde bir takım pürüzler söz konudur” dedi.

KEMİKLER ÜZERİNDE DAVUL ZURNA ÇALINIYOR

DBP Dersim İl Eş Başkanı Ergin Doğrul, "Dersim’de katliam fermanını veren CHP'nin Kemalist zihniyetinde hiçbir değişikliğin olmadığını" söyledi ve halkı bu uygulamaya tepki vermeye çağırdı.

Doğrul, “Dersim 38 soykırımının mağduru olan 26 Pülümürlünün gömülü olduğu yer bugün belediye tarafından Düğün Salonu olarak işletilmektedir. Bu durum tarihimize vicdanımıza karşı büyük bir saygısızlıktır. Atalarımızın kemiklerinin gömülü olduğu yerde davul zurna ile halay çektirip kemikleri çiğnetmek Kemalist zihniyetin Pülümür’deki yansımasıdır. Pülümürlüleri yaşanan bu vicdansızlığa karşı tepki göstermeye ve düğün salonunun kapatılması için CHP’li belediyeye baskı yapmaya çağırıyoruz. Unutulmasın ki ayaklar altında çiğnenen geçmişimizdir, Dersim’in vicdanıdır” dedi.