4 Mayıs... '38 Dersim katliam kararının alınmasının yıl dönümü. Dersimliler, "Dersim Tertelesi"nde öldürülenleri Marçik'te andı.

"Tertele Dersim’i Xo Viri’ra Meke 4 Gulane" pankartının açıldığı yürüyüşün ardından Pülümür Çayının kıyısına geldi. Öldürülenle anısına ateş yakılarak saygı duruşunda bulunuldu.

Tanıkların katliamı anlattığı anmada Pülümür çayına karanfiller bırakıldı. Anma etkinliği mum yakıldı, lokmalar dağıtıldı.

TUNCELİ'DE, DERSİM 1937-1938 OLAYLARINDA KATLEDİLENLER ANILDI

Avrupa Dersim Federasyonu'ndan bir grubun düzenlediği anma etkinliğine, Dersim 1937-1938 olaylarında hayatını kaybedenlerin yakınları ve çok sayıda Tuncelili vatandaş katıldı. Tunceli'ye 10 kilometre mesafedeki Marçik köyüne kadar araçlarla giden vatandaşlar burada 1937-1938 olaylarında hayatını kaybedenlerin resimlerini, çelenk ve pankartlar taşıyarak Harçik Çayı kıyısına kadar yürüdüler. Öldürülen Dersimlilerin cesetlerinin suya atıldığı bölgede, Avrupa Dersim Federasyonu ikinci Başkanı Mehmet Gülmez tarafından taşınan meşaleyle, "Allah Dersim'e bir daha böyle bir katliam yaşatmasın" dileği ve dualarla ateş yakıldı.

Dersim Sözlü Tarih Projesi Koordinatörü ve tarihçi Cemal Taş kısaca 1937 ve 1938 yılında bölgede yaşanan olaylar ve katliam konusunda bilgi verildi.

Dersim 1937-1938 olaylarında hayatını kaybedenlerin anlatımları sonunda Mehmet Gülmez beraberinde getirdikleri çelengi Harçik Çayı'na bıraktı. 1937-1938 olaylarında ölenlerin anısına Harçik çayına karanfiller atıldı.

Tören, vatandaşların getirdiği niyazların dağıtımı ile sona erdi.

NET HABERCİLİK / ETHA