MÜJGAN HALİS / Taraf

Dersim Katliamı’na katılan 4 askerin Ah Wah Zaman belgeselindeki anlatımlarından sonra; bir Taraf okurunun yardımıyla bir tanığa daha ulaştık. Faik Başkan adlı eski asker, Trabzonlu. Halen çocuklarıyla birlikte Silivri’de yaşayan Başkan; 108 yaşında. Akli melekeleri hâlâ yerinde olan Başkan, “Devletin Dersimlilere şefkatli davranması gerekirdi” diye konuştu.

DEREDEKİ CESETLER

Askere 30 yaşında gittiğini söyleyen Başkan “Dersim’de Kürtlere hainlik yapıldı. Allah için yapılan hainlikti. Tuttuğumuzu seyyar jandarmaya verirdik. Seyyar jandarma onları önce vururdu, sonra yakardı. Her biri soba borusu gibi olurdu ormanlar içerisinde. Bunlar yapıldı, Allah biliyor, yanlış konuşursam ahirette hesabı sorulur” dedi.

18 ay askerlik yaptığını söyleyen Başkan, askerde onbaşı olduğunu ve makineli tüfeği taşıdığını söyleyerek bir anısını şöyle anlattı: “Yardımcıma matarayı uzattım ve git Xaçik Deresi’nden su doldur dedim. Geldiğinde matarası boştu. Nedenini sordum. Xaçik Deresi’ne atılan insanların cesetleri manda gibi şişmişti. O dereden su içilmez diye almadığını anlattı.”

Katliam sırasında bir kadın ve iki çocuğunu da dün gibi hatırlıyor Faik Başkan: “Aç kalmışlardı. Kendi ekmeğimden birer parça kesip çocuklara verdim. Şimdi hâlâ düşünüyorum, diyorum ki niye hepsini vermedin, annesi de yerdi. Biz onları yolladık, sonradan onlara ne olduğunu bilmiyorum.”

Askerliğinin önemli bir kısmını Ovacık’ın Pilomer kazasında yaptığını, kullandığı makinalının 250 mermi attığını ve mermileri atlarla taşıdıklarını söyledi.

Yedi atla yola mühimmat taşıdıklarını ve komutanının Üsteğmen Turan olduğunu söyleyen Faik Başkan; diğer askerler gibi Dersim’i köy köy hatırlıyor.

“Kutuderesi, Aşkirik, Tahsilli, Rabat köyü gibi pek çok yeri hâlâ hatırlıyorum” diye konuşan Başkan; zaman zaman yürüyerek Elazığ’a gittiklerini söyledi.

O zaman kullandığı makinalı silahın bütün detaylarını da hatırlayan ve tüfeği nasıl kurduklarını, parçalarını da tek tek anlatan Başkan “Makinalıyı çoğu kez büyük bir taşın üzerine kurardık” dedi.

Erzincan’a da 18 saatlik yolla yürüyerek gittiklerini söyleyen Faik Başkan “Kürtlerin tek hatası devlete asker vermemekti. Bunun dışında çok fakirlerdi, başka hataları yoktu” dedi.

Başkan “Ne kadar insan öldü?” şeklindeki sorumuzu ise “Sayamayacağım kadar çok” diye cevapladı.