Güneydoğu'nun antik Efes'i olarak bilinen 10 bin yıllık Dara Harabeleri'nde ortaya çıkan Babil ve Pers imparatorluğuna ait tarihi kalıntılar gün ışığına çıkarılıyor.

Mardin'e bağlı Oğuz köyündeki Dara harabelerinde geçen yıl yapılan kazı çalışmaları kapsamında ortaya çıkan ve tarihe önemli ışık tutacağı belirtilen M.S. 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen şemsiye ve çeşitli hayvan figürlü mozaikler ile 3 bin yıllık insanlara ait kemiklerin ardından Babil ve Pers imparatorluğunun saklı kentin ortaya çıkarılması için de çalışma başlatıldı. türkiyeturizm.com'da yer alan habere göre; Mardin Valiliği tarafından geçtiğimiz yıl başlatılan kazılarda Dara harabelerinde bulunan ve halk arasında zindan olarak bilinen 40 metre deriliğindeki mekan temizlendi, açık hava tiyatrosu ve kaya evlerin bulunduğu alanlarda gerçekleştirilen kazılarda ise Babil ve Pers imparatorluğuna ait askeri garnizon şehrinin erzak ve silah depoları ile kaya mezarlar gün yüzüne çıkartıldı. Ayrıca şehrin yerleşim alanı olan toprak altında kalan kayalara oyulmuş tarihi evler de bulunuyor.

"DARA'DA SAKLI KENTİ ORTAYA ÇIKARDIK"

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Dara harabelerinde ortaya çıkan 10 bin yıllık tarihi eserlerin ve mozaiklerin ortaya çıkartılması için gerekli bütün girişimleri yaptıklarını söyledi. Ayvaz, Mardin'de Babil ve Pers imparatorluğunun saklı kentini ortaya çıkardıklarını kaydetti. Romalılar tarafından askeri garnizon şehri olarak kullanılan Dara'nın, mevcut tarihi kalıntılara ve su sarnıçlarına bakıldığında 100 binin üzerinde bir nüfusa sahip olduğunu gösterdiğini belirten Vali Ayvaz, "Dara'nın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Aspendosu olacaktır. Her gün yeni bir tarihi doku gün yüzüne çıkarılıyor. Biz ortaya çıkan bu tarihi değerleri turizme kazandırmak, iyi bir tanıtımla turistleri buralara çekmek istiyoruz. Tarihe ve tarihi yapılara ilgi duyan herkesin Dara'yı görmesi gerektiğine inanıyorum. Mardin'in neresini kazarsanız kazın ortaya tarih çıkıyor. Bu tarihi değerlerin bir an önce ortaya çıkarılmasını istiyoruz." dedi. Mezopotamya'nın Efes'i olarak tanımlanan Dara Antik Kenti'nin gelecek yıl turizme açılmasıyla Mardin'in turizm potansiyelinin daha da artacağını vurgulayan Ayvaz, "Dara'nın kamulaştırma sorununun olmaması nedeniyle gelecek yıl turizme kazandırmayı planlıyoruz. Nekropol alanı ve 2 tane sarnıcımız, 2012 yılında turizme açık hale gelecek. Dara'daki kazı çalışmalarında geçen sene 200'ün üzerinde taşınabilir kültür varlığı bulundu. Bu ciddi bir turizm potansiyeli demek. Ayrıca burada at veya eşek turizmi de yapılabilir. Nasıl deve ile konuklar gezdiriliyorsa merkeplere bindirilerek de gezdirilebilir. Otantik bir potansiyel olabilir."

KAZILAR DEVAM EDİYOR

Antik Dara harabelerinde 1986 yılından beri kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Mardin Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, Dara'da saklı bulunan kenti ortaya çıkarmak için mücadele ettiklerini söyledi. Beliktay, "Geçtiğimiz yıl kazıda sezon çalışması olarak amacımıza ulaştık. Dara 1,5 kilometrelik alan üzerinde kurulu. Etrafında kazı yapılması gereken alanlar var. Kazı uzun yıllar alacak. Son olarak 6. yüzyıla ait olduğunu tahmin ettiğimiz süslü bir mozaik, su sarnıçları, hamamlar, köprüler, su kanalları 3 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan insan kemikleri, kayalara oyulmuş mezarları bulduk. Bu yılki kazı çok yönlü ve geniş alanı kapsayacak şekilde yapılacaktır." şeklinde konuştu.