Gürcistan Diaspora Bakanlığı tarafından Uluslararası ölçekte başlatılan “Çerkes Soykırımı Anıtı” ödüllü yarışmasını Nalçikli sanatçı Khusen Kochesokov'un hazırladığı proje kazandı.

 

Kafkasevi’nin haberine göre Gürcistan, Ürdün, Türkiye ve Kuzey Kafkasya'lı sanatçıların eserleriyle katıldıkları yarışmayı Nalçikli sanatçı Khusen Kochesokov kazanırken, 10 bin dolarlık ödülün de sahibi oldu.

 

Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki Anaklia kentine inşa edilecek anıtın 21 Mayıs 2012'de açılması bekleniyor.

 

Öte yandan Gürcistan Diaspora Bakanlığı'nın, Türkiye'de açılacak bir sergi ile tüm katılımcıların eserlerini sergileyeceği öğrenildi.

 

Rus Çarlığı tarafından yapılan Çerkes Soykırımı ve Çerkesya’dan yerli halkın sökülmesi, 19. yüzyılda, özellikle 1864 yılında yoğunlaşmış, Kuzey Kafkasya halklarının Osmanlı topraklarına yönelik zorunlu göçleriyle sonuçlanmıştır. Bu olay sonunda bir milyonun üzerinde bir nüfus Osmanlı topraklarına sürülmüş, sürgün sırasında çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir.

 

Çerkes Soykırımı 20 Mayıs 2011 tarihinde Gürcistan parlamentosunun oybirliğiyle aldığı bir kararla Gürcistan tarafından resmen tanındı. Böylece Çerkes soykırımı, bağımsız bir devlet tarafından resmen uluslararsı gündeme taşınmış oldu.

Yarışmayı kazanan eser aşağıda: