Cumhuriyet'in ilk yıllarında camilerin ahıra dönüştürüldüğü iddiası iktidarla muhalefet arasında sık sık polemik konusu olurken, Batman'da tarihi kilise çöplüğe dönüştürüldü.

 

Batman'ın Beşiri İlçesi'ne bağlı Yenipınar Köyü'nde bulunan 11'nci yüzyıla ait olduğu belirtilen Ermeni Kilisesi köyün çöp alanı olarak kullanılıyor. Kiliseyi ayakta tutan sütunlar ve bazı işlemeli taşların ise, köylülerin ev ahırlarında basamak olarak kullanılması tepki çekti.

 

Yörede 11 ile 14'ncü yüzyıla ait kilise ve manastırların tarihi miras olduğunu belirten Hasankeyf kazılarından sorumlu Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdusselam Uluçam şunları söyledi:

"Bize miras bırakılan geçmişin tüm kültürlerini korumak zorundayız. Valiliğimizin de destek verdiği bilimsel araştırma projesi kapsamında Batman yöresindeki tüm tarihi eserler tespit edilecek. İnancı ne olursa olsun, bize miras kalan eserlere gözümüz gibi bakmak zorundayız. Oluşturduğumuz iki ayrı ekipte toplam 8 uzman yer alıyor. İki yılda Batman ili sınırlarındaki tüm eserler belgelenecek. Bu eserlerin restorasyonu yapılıp turizme kazandırılacak."

 

TARİHİ SÜTUNLAR BASAMAK OLDU

Köy sakinlerinden Ali Uçar da, eski eserlerin sütun ve taşlarının ahır ve binaların zemin katlarında kullanılmasından son derece rahatsızlık duyduğunu söyledi. Kiliseye ait işlemeli taş sütunlarının ahır, su arkları ve tandırların etrafına örüldüğünü belirten Uçar, "Kilisenin ortasındaki 8 sütundan 4'ü söküldü. Köyümüzün zirvesindeki bu tarihi yapıtın bu halde olması hepimizin ayıbıdır. Önemli yapıtların hayvan barınaklarında kullanılması tarihe ne kadar değer verdiğimizi gösteriyor" diye konuştu. (CNNTÜRK)