Eminönü Eski Belediye Başkanı Tahir Aktaş’ın sahibi olduğu arazide bulunan Magnaura Sarayı ortada kaldı. Sultanahmet, Akbıyık caddesindeki arazi, 1992′de Aktaş tarafından üzerindeki fabrikaıyla birlikte satın alındı. Yapılan kazı sırasında ise M.Ö. 324-337 yılları arasında Bizans İmparatoru 1. Konstantin’in elçileri kabul edip toplantılar düzenlediği ‘Magnaura’ tüm ihtişamıyla ortaya çıktı.

ŞAHSİ MAL


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yazıştığı Fatih Belediyesi eserin ‘şahıs malı’ olması ve bütçe yetersizliği nedeniyle herhangi bir tasarrufta bulunmama kararı aldı. Böylece saray ortada kaldı. Bakan Ertuğrul Günay’ın Magnaura ile yakından ilgilendiği öğrenilirken talipliler arasında, düğün salonu, restoran, bar ve butik otel yapmak isteyenler ağırlıktaydı. Hatta saray ile Vatikan’ın bile ilgilendiği söylentileri çıktı. Ancak beklenen olmadı. 1995′te başlatılan çalışma sonrası sarayın detaylarının ortaya çıkmasının ardından restorasyon çalışmaları başladı. Bu aşamada Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Aktaş’a kötü bir haber geldi. Kurul, işlemi ‘genişletilerek kurul kararına aykırı davranıldığı’ gerekçesi ile durduruldu. Bu arada Aktaş, Magnaura’yı 12 milyon euro bedelle satılığa çıkardı.
Eserin satışı ile ilgili emlak sektörü tarihi yarım adanın araç trafiğine kapatılması ile birlikte sarayın cazibesini yitirmek üzere olduğunu söylüyor.

‘BETONLU RESTORE’


Saray üzerindeki beton eklentiler ise dikkat çekiyor. Etrafı metal levhalarla çevrilen alana girişte ‘Magnaura Sarayı Restorasyon İnşaatı’ tabelası yer alıyor.

17 ASIRLIK MAGNAURA’YA SAHİP ÇIKAN OLMADI

Büyük Sarayı oluşturan üç saraydan biri olan Magnaura’nın yanı sıra Khalke ve Daphne de yerin altında keşfedilmeyi bekliyor. Neredeyse 2 bin yıllık geçmişe sahip sarayın dokusu çanak anten gibi eklemlerle bozulmuş durumda.

AKŞAM