Araştırmacılar, İskoçya’da 1400 yıl önce acımasızca öldürülen ve garip bir şekilde gömülen Pikt halkından bir adamın yüzünü yeniden canlandırdı.

Arkeofili'de yer alan habere göre Piktlerin bir Kelt halkı olduğu ve modern İskoçların kökenini oluşturan topluluklardan biri olduğu düşünülmekte. Piktlerin konuştuğu dil ise Keltçe. İskoçya’nın Kuzeydoğusunda yer alan bir mağarada kazı yapan arkeologlar, mağaranın bir girintisinde gömülmüş bir adamın iskeletini bulduklarında oldukça şaşırdılar. Zira adamın vücudu alışılmadık bir şekilde; bacakları çapraz olarak ve taşlar tarafından dik duracak şekilde gömülmüştü.

Kemikler, dünyaca ünlü adli antropolog Profesör Dame Sue Black’e gönderildi; Black’in ekibi, kemiklerdeki korkunç yaralanmaları ayrıntılı olarak tanımlayabilmenin yanı sıra, nasıl göründüğünü de dijital olarak yeniden canlandırabildi.

Araştırma ekibi, adamın nasıl öldüğüne dair yaptıkları incelemelerde, yüzün ve kafatasının parçalanmasıyla sonuçlanan en az beş farklı darbe tespit etti.

Profesör Black, “Bu, günümüze kadar oldukça iyi derecede korunmuş bir iskelet. Kemiklerine yaptığımız incelemeler sonucu, onun kısa yaşamından çok, vahşice öldürülmesine dair bilgiler elde ettik. Yüz canlandırmasından da görebileceğiniz gibi, bu etkileyici bir genç adam fakat hayatı oldukça kötü sonlanmış. Başında en az beş ağır yaralanma var.” diyor.

“İlk darbe, dişlerini sağ taraftan kıran dairesel kesitli bir aletle yapılmış. İkinci darbe, muhtemelen aynı aletle bir savaş sopası gibi kullanılarak çenesini soldan kırmış. Üçüncüsü ise başının arkasında çatlamayla sonuçlanmış. Belki de taş gibi sert bir cisim üzerine muazzam bir kuvvetle düşmüş olabilir. Dördüncü darbe, o yerde yatarken olasılıkla hayatını sonlandırmak amaçlı vurulmuş bir darbe. Beşinci darbe, diğer silahlarla bir ilişkisi olmayan, kafatasının tepesinde daha büyük bir delik açan bir silahla yapılmış.”

Piktler Dönemi Radyokarbon tarihlemesi için alınan kemik örneği, adamın yaklaşık olarak 430 ila 630 yılları arasında öldürüldüğünü, yani İskoçya’da Piktlerin yaşadığı döneme tarihlendiğini gösterdi.

İskelet, gönüllü bir araştırma ekibinin, mağaraya ne zaman yerleşilmiş olabileceğini belirlemek için kazdığında keşfedildi. 20. yüzyılın başından beri mağara kullanımı ile ilgili önemli katmanların altında, mağaranın Piktler döneminde demir işlemek için kullanıldığına dair kanıt bulundu.

Mağaranın içinde bulunan ocaklar ve demirden arındırılmış moloz yığınları, mağaranın bu kullanım için özel olarak seçildiğini gösteriyor. Ancak iskeletin hiç beklenmedik bir şekilde bulunması, mağaraya tamamen farklı bir önem verildiğini gösteriyor.

Kazı başkanı Steven Birch, “İskoçya’da bir süredir tarih öncesi mağara arkeolojisi üzerine uzmanlaşmış olan ben, bu mağaradaki sonuçlardan çok etkilendim. Burada vahşice öldürülmüş bir adam var fakat gömülme şekli de alışıldık bir şekilde değil. Adamın neden öldürüldüğünü bilmiyoruz fakat vücudunun yerleştirilme biçimi, bize onun kültürü hakkında bilgi veriyor. Belki de cinayeti, kişisel bir çatışmanın sonucuydu. Ya da ölümü bir kurban etme ritüelinin parçası mıydı?”