Arkeologlar, antik Aztek uygarlığının başkenti Tenochtitlan'da yapılan kazılarda kurban edilen onlarca insana ait kafatası ortaya çıkardı. Arkeologlar alanda 60.000 kafatası saklı olabileceğini düşünüyor.

Tenochtitlan’daki Temple Mayor (Büyük Tapınak) yakınlarında yapılan kazılarda, tanrılara kurban edildiği düşünülen onlarca insanın kafatası ortaya çıkarıldı. 500 yıl öncesindeki ritüellere ait olduğu düşünülen kafataslarının, çember oluşturacak biçimde dizildiği anlaşıldı.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) tarafından yapılan açıklamada, kafataslarıyla dekore edilen alanın, 1485 ila 1502 yılları arasında yapıldığı belirtildi.

34 metre uzunluğunda ve 12 metre genişliğindeki alanın, kurban edilen kişilerin tahta sopalara geçirilerek sergilendiği ‘tzompantli’ adı verilen platformu temsil ettiği düşünülüyor. Birçoğu genç erkeklere, geri kalanı da kadın ve çocuklara ait kafataslarının her iki tarafında delik bulunması, tahminleri güçlendirdi. Kafatasları, ibret olması ve halkı korkutması için Tzompantli’de sergileniyordu.

60.000 KAFATASI OLABİLİR


Arkeologlar, platformun çember oluşturacak halde dizilen kafatasları üzerine kurulduğunu belirtti. INAH, yapılan kazılarda şu ana kadar 35 kafatasının bulunduğunu, ancak çok daha fazlasını ortaya çıkarmayı umduklarını açıkladı.

Araştırmada yer alan Eduardo Matos Moctezuma, buldukları alanın Tenochtitlan’ın en büyük ritüel alanı ‘Huey Tzompantli’ olabileceğini belirterek, burada 60.000 kafatası olabileceğini söyledi.

Moctezuma, kurban edilen kişilerin Aztek’lere tutsak düşen ve ritüel amaçlı öldürülen düşmanları olabileceğini belirtti.

(Kaynak: Al Jazeera)