Mudanya'nın Ömerbey Mahallesi'ndeki bir alışveriş merkezi inşaatı sırasında kalıntıları ortaya çıkan ve geçmişi MÖ 7. yüzyıla kadar dayanan Myrleia antik kentinin korunması için harekete geçen Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri, devam eden inşaat çalışmalarının acilen durdurulması için suç duyurusunda bulunup yetkilileri göreve çağırdı.

İlçe sakinleri ve derneğin müracaatına cevap Mudanya Belediyesi'nden geldi.

Mudanya Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, mal sahibi ve yapı denetim şirketine faaliyetlerin durdurulması için tebligat gönderince inşaat durduruldu.

İlçe sakinleri ve Çağdaş Hukukçular Derneği'nin girişimlerinin sonuç verdiğini ifade eden Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin, inşaatın devam etmesi halinde antik şehir kalıntıları zarar göreceği için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu'na gerekli önlemlerin alınması konusunda başvuruda bulunduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Ayrıca derneğimizce kalıntıların zarar görmesinde sorumluluğu olanlar ile Bakanlığın ve Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun inşaatın durdurulması yönündeki kararına rağmen inşaatı durdurmayanlar hakkında derneğimizce ve Mudanyalılar tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur. Yapılan girişimler sonucu Mudanya'da bulunan antik kentin üzerinde yapılan AVM inşaatı durdurulmuş ve iş makineleri de tarihi eser alanından çıkarılmıştır."

Yetkin, inşaatın tamamen durdurulması konusunda da idare mahkemesine dava açacaklarını belirtti. (yuksekovahaber)