Arkeologlar, Etiyopya'nın kuzeyinde yapılan kazılarda Aksum Krallığı'na ait birçok antik esere ulaştı. Mezarlardan birinde 2 bin yıldır uyuyormuş gibi yatan kadın iskeleti bulundu.

İngiliz arkeologlar, M.S 10'uncu yüzyıla kadar Afrika'nın kuzeydoğusunda hüküm süren Aksum Krallığı'na ait birçok antik eseri gün yüzüne çıkardı. Romalıların öncesinde bölgeye hakim olan krallığın arazisinde, birinci ve ikinci yüzyıllara ait eşyalar içeren 11 tane de mezar bulundu. 2 bin yıl öncesine ait bir mezarda, uyurmuş gibi gömülen bir kadın iskeleti ortaya çıkarıldı.

Kazı ekibinde yer alan Louise Schofield, elde edilen bulgular ışığında 'Romalıların sanılandan yüzyıllar önce ticarete başladıklarını' anladıklarını belirtti. The Guardian'a açıklama yapan Schofield, 'altı hafta süren kazılarda bu kadar eser bulacaklarını tahmin etmediğini' söyledi.

2 bin yıllık mezarda bulunan 'uyuyan güzelin' birçok değerli eşya ile gömüldüğüne dikkat çeken Schofield, 'çok sevilen birisi olabileceğini' belirtti. Mezarda, Roma bronzundan yapılan bir ayna, değerli süslemelerle kaplı bir kaşık ve bir miktar göz boyası bulundu. Mezardan çıkarılan kilden yapılma çömleğin içinde ise ölümden sonrası için konulan yemek ve su olduğu tahmin ediliyor.

SAVAŞÇILAR DA BULUNDU  

Schofield ve ekibinin 2012'den bu yana sürdürdüğü kazılarda, antik bir altın madeni de bulunmuştu. Maden, Eski Ahit'te adı geçen Saba Melikesi Belkıs'ın efsanevi hazinesinin kaynağı olarak kabul edilmişti.

Arkeologlar, uyuyan güzelin yanı sıra demir bileklik taşıyan askerler ve 1,065 renkli boncuk içeren kolyeye sahip bir kadın iskeleti daha buldu. Kadın iskeletinin yanında ayrıca cam bir parfüm şişesi ortaya çıkarıldı.

Kayıp uygarlıklardan biri olarak kabul edilen Aksum, M.S 940 yılına kadar Afrika'nın kuzeydoğusuna hükmetmişti. Roma'nın Hindistan ile bağlantısını sağlayan krallık önemli bir ticaret noktasını temsil ediyordu.

Arkeologlar, hakkında halen çok az bilgi bulunan uygarlığa ait yeni eserlerin, Almanya'da açılacak bir müzeye götürüleceğini belirtti.

Kaynak: Al Jazeera