HRANT KASPARYAN / DEMOKRAT HABER

Fransa’nın Decines kentinde inşa edilen Ermeni Ulusal Hatıra Merkezi (Centre National de la Mémoire Arménienne - CNMA) pazar günü yapılan bir törenle kapılarını açtı. Merkez boyutları ve işlevi dolayısıyla Fransa ve Avrupa'da bir ilk.

Ermeni tarihi, kültürel yaşantısı ve 1915’te yaşananlara ilişkin tanıklıkların kayıt altına alınarak arşivlendiği bellek merkezindeki veriler, üye olanlar için internet üzerinden de erişime sunulacak. 900 metrekarelik geniş ve modern bir binada hizmet vermeye başlayan merkezde, 100 metrekarelik bir arşiv alanı, kütüphane ve konferans salonu da bulunuyor. Merkezin veritabanı, yaklaşık 12 bin kitap ve 110 bin belgeden oluşuyor.

Veritabanında ayrıca, 1915’te hayatta kalmayı başararak Fransa ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerine sığınan Ermenilerin toplumsal tarih, bellek, dil, kültür ve sanat alanındaki farklı tanıklıklarının arşivleri de yer alıyor.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Ermenistan Radyosu’nun haberine göre, açılışa katılan Fransa Kültür Bakanı Aurélie Filippetti, Ermeni Soykırımı’nın Fransa Cumhuriyeti tarafından resmen tanındığını hatırlattığı konuşmasında, 1915’te ne yaşandığının asla unutulmaması gerektiğini belirterek yürütülen çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi. İnkâr propagandasının asla kabul görmeyeceğini belirten Filippetti, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın taahhüdü uyarınca, Fransız hükümetinin anayasal yükümlülükleri, uluslararası ve Avrupa ilkeleri gereğince bu konuda her türlü yasal tedbiri alacağını söyledi.

Lion’da yayımlanan Le Progres gazetesinin haberine göre, Decines kentindeki 24 Nisan 1915 Sokağı’nda inşa edilen merkezin direktörü Katya Boudoyan, Ermeni asıllı Fransız vatandaşlarının çift kültürlü bir zenginlikle, Fransa’ya önemli katkılar sunduklarını belirtti. Açılan merkezin Ermenilerin hatıra ve anılarının toplanmasına yönelik çalışmalar yürüteceğini bildiren Boudoyan, merkezin ayrıca “kimlik yansıma yeri”, göç, sürgün, mültecilik, vatandaşlık, insanlığa karşı işlenen suçlar da dahil olmak üzere sosyal ve siyasal boyutu olan alanlarda araştırmalar yürütüleceğini dile getirdi. Edinilen birikim ve verilerin paylaşımı için periyodik olarak aylık konferanslar, eğitim atölyeleri ve sergiler düzenleneceğini duyuran Boudoyan, okulların tatil döneminde Chassieu kentinden 120 öğrencinin merkeze gelerek insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırım hakkında çalışma yürüteceğini söyledi.