Denizli’nin Eskihisar Mahallesi’nde bulunan Laodikya antik kentinde çalışmalar yılın 12 ayı boyunca devam ediyor. Tarihe ışık tutan önemli eserlerin bulunduğu Laodikya antik kentinde son olarak üzerinde Aşk Tanrısı Eros’un olduğu ve bin 800 yıllık olduğu belirtilen kandil bulundu. 2 veya 3'üncü yüzyılda Laodikya antik kentinde yaşayan zengin kişilerin kullandığı belirtilen bronz kandilin, eşinin çok az olduğu ifade edildi.

 

Laodikya’daki antik kazı çalışmalarını yürüten Laodikya Antik Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Laodikya antik kentinde özellikle 2 ve 3'üncü yüzyıla ait önemli veriler elde ettiklerini söyledi. Elde ettikleri verilerle birlikte diğer yüzyıllara doğru ilerlediklerini belirten Prof.Dr. Şimşek, “Bu yılki güzel verilerin başında kuzey kutsal Agora’nın güney kısmında 494 depreminde yıkılan duvarın üst kısmında ortaya çıkarmış olduğumuz kandiller geliyor. Tabi antik dönemde kandiller önemli bir yer tutmakta. Aydınlatma aracı olarak kullanıyorlar. Pişmiş toprakların yanında bronz nadir örnekler ele geçirdik” dedi.

 

Bu yılın belki de en önemli buluntusuna ulaştıklarını ifade eden Prof.Dr. Şimşek şöyle konuştu:

 

“Bu seneki önemli örnek askısıyla birlikte sandaletli bir kadın ayağı şeklinde, kapak kısmında oturan bir Eros heykelciğinin yer aldığı kandildir. Gerçekten bu kandil tipi ve özellikleri bakımından nadir ortaya çıkartılan eserlerin başında geliyor. Bulunan kandillerde ayak baskısının olduğunu görüyoruz. Bulduğumuz bronz heykelde ise taşıma aparatına kadar her şey var. Çok özel bir kandil bu. Kandilin üzerindeki şekillere dikkat edilirse tam bir kadın ayağı şeklinde yapılmış olduğunu görüyoruz. Çok ince işçilik var kandilin üzerinde. Kandilin ucunda da fitil kısmı var. Eseri orijinal kılan kapak kısmındaki Eros heykelciğinin olması. Bu yönüyle şu değerlendirme yapılabilir. 2 veya 3. yüzyıl başlarında değerlendirebileceğimiz bu eser belki de Afrodit ayağı şeklinde düşünülebilir. Oğul Eros’un da heykelciğinin bulunması çok önemli. Eserin zinciriyle, askı aparatıyla gün yüzüne çıkarılması ve eserin tüm özellikleriyle bin 800 bulunmuş olması bizi çok sevindirdi. Laodikya’dan çıkan müthiş eserler bizi her zaman şaşırtıyor. Gelecek günlerde de önemli eserler bulacağımızı ümit ediyorum.” (Haber7)