Dünya Süryaniler Birliği, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan bölgedeki Süryani eserlerinin koruması için çalışma başlatılmasını, bugüne kadar kazılarda elde edilmiş Süryani kalıntılarının açılacak bir müzede sergilenmesini istedi. Süryani manastır ve kiliselerinde Süryanice kursuna izin verilmesini de talep eden Birlik, devletin burada görev yapan öğretmenleri desteklenmesi gerektiğini kaydetti

 

Dünya Süryaniler Birliği Kültür Komisyonu Başkanı Şabo Hann, Bakan Günay’a gönderdiği mektupta, bir operasyon kapsamında ele geçirilen bin 500 yıllık Süryanice İncil’in sahipsiz olduğu gerekçesiyle mahkeme kararıyla Etnografya Müzesi’ne teslim edilmesini eleştirdi. İncil’in asıl sahiplerinin Süryaniler olduğunu belirten Şabo Hann, son 30 yıldır Süryani kilise ve manastırlarından çalınan bir çok eser gibi söz konusu İncil’in de Süryanilere ait olduğunu ifade etti. Tüm insanlık için paha biçilemez değerde olan İncil’in asıl sahiplerine iade edilmesini talep eden Şabo Hann, Bakan Günay’dan bölgede kaderine terk edilen Süryani yapılarına da sahip çıkmasını istedi.

 

Mektubunda Diyarbakır, Mardin, Turabdin ve civar köylerinde yürütülen arkeolojik kazıları takdirle karşıladıklarını belirten Başkan Hann, bölgede uygulamaya konan bazı ‘şehir planları’ ile Süryanilere ait eserlerin yok edilmekte olduğunu ileri sürdü. Hann, Bakan Günay’dan Diyarbakır, Mardin ve Turabdin platosundaki tüm Süryani eserlerinin koruma altına alınmasını, onarımlarının yapılmasını, bölgede Dünya Süryaniler Birliği’nin de katkılarıyla bir müze açılarak Süryanilere ait bugüne kadar elde edilmiş tüm eserlerin sergilenmesini talep etti.

 

Mektubunda, devletin Süryani mirasına sahip çıkmasının bir zorunluluk olduğuna yer veren Şabo Hann, Süryani dilinin resmi anlamda yaşatılması için Antik Diller Enstitüsü bazında üniversitelerde Süryanice’nin antik dil olarak okutulmasını ve Süryanilere ait ibadethanelerde Süryanice kursa izin verilmesini, burada görev yapacak öğretmenlerin yine devlet tarafından desteklenmesini istedi. (anf)