Prof. Dr.  tüp bebek tedavisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Tüp bebek tedavisi yaklaşık 20 yıldır uygulanmakta olan bir yardımcı üreme tedavisidir. Tüp bebek tedavisinde amaç, çocuk sahibi olmak isteyen ancak doğal yollarla olamayan çiftlerin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olmaktadır. Tedavi anne adayından elde edilen yumurtalar ve baba adayından elde edilen spermlerin vücut harici bir ortamda birleştirilerek oluşan embriyoların anne adayının rahmine transferi ile gebeliğin oluşmasına yardımcı olmaktır.

Tüp bebek tedavisinde, kadın ve erkekten elde edilen üreme hücreleri vücut harici uygun bir ortamda 2 gün kadar bekletilir. Bu zaman zarfında eldeki yumurtaların ortalama olarak yarısında döllenme oluşur. Döllenme sağlanan yumurtalara embriyo adı verilir. Tedavide son aşama ise embriyo transferidir.

Elde edilen embriyolar anne rahmine bir katater yardımı ile anne rahmine transfer edilir. Tüp bebek tedavisi doğru bir şekilde uygulandığı takdirde ve bir sorunla karşılaşılmazsa % 50 gebelik sağlanabilir. Fakat elde edilen gebeliklerin bazısı düşük ile sonlanabilir. Tedaviye alınan çiftlerin her deneme başına %40 gebelik şansı vardır. Bu yüzde bazı uygulamaların neticesinde % 70’ lere kadar çıkabilir. Ancak geriye kalan % 20’ lik bir grupta hangi tedavi uygulanırsa uygulansın bütün imkanların denenmesine rağmen gebelik sağlanamayabilmektedir.

Aşağıdaki yazıda tüp bebekte başarısızlık nedenleri hakkında bilgi vermeye çalıştım

http://www.tupbebeknedir.com/tup-bebekte-basarisizlik-nedenleri

Tüp bebek tedavisinde bir takım hormon içerikli ilaçların yardımı ile anne adayının yumurtalıkları uyarılır. Bu işlemin amacı döllenmeyi sağlayacak çok sayıda yumurta elde edebilmektir. Elde edilen çok sayıda yumurta ile çok sayıda anne rahmine transfer edilecek embriyo oluşmuş olur ve embriyoların transferi ile gebelik şansı artırılır.

Tüp bebek tedavisi farklı aşamalardan oluşmaktadır. Bütün aşamalar adım adım takip edilir ve her aşama çok titizlikle gerektirmektedir. İlk aşama anne adayının yumurtalıklarını bazı hormonal ilaçlar kullanarak uyarmaktır. Bu aşama ile çok sayıda yumurta elde edilebilmektedir. Beraberinde gelen aşama ise oluşan yumurtaların toplanmasını kapsamaktadır. Yumurta toplama işleminin gerçekleşeceği gün baba adayından da sperm elde edilir. Baba sperm vermeden 3 gün öncesine kadar cinsel birliktelikten uzak kalmalıdır.

Yumurta toplama işlemi gerçekleştikten sonra elde edilen sağlıklı yumurtalar ve baba adayından temin edilen spermler uygun koşullarda bir araya getirilir ve döllenmenin oluşması sağlanır. Döllenme sonucu oluşan embriyolardan en sağlıklı olanları seçilir ve anne adayına transfer edilerek tüp bebek tedavisi sonlandırılır. Embriyo transferi tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Embriyo transferinin ardından anne adayı birkaç saat dinlendirilerek evine gönderilir. Tedavide hiçbir aşamada hastanede yatmaya gerek yoktur. Embriyo transferinin ardından gelen 12. Gün kanda gebelik testi yapılarak gebeliğin oluşup oluşmadığı kontrol edilir. Kan testi ile gebelik pozitif saptanmışsa testten sonra gelen 12-15. Gün ultrason muayene ile gebelik kesesi kontrol edilir. Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerin doğal yollarla oluşan gebeliklerden hiçbir farkı yoktur. Tek fark döllenme işleminin laboratuar ortamında gerçekleştirilmesi ve anne adayına embriyonun transfer edilmesidir. Gebelik sürecinde diğer gebelikler ile arasında hiçbir fark yoktur.

Tüp bebek tedavisi daha önceki yıllarda sadece enfeksiyon sorunu olan ve cerrahi işlemler sonucu tüplerinde kalıcı kusur bulunan kadınlarda uygulanmaktaydı. Fakat son yıllarda neredeyse bütün kısırlık problemi yaşayan çiftlere uygulanır olmuş ve oldukça başarı sağlanmaya başlanmıştır. Tüp bebeğin uygulandığı sorunlar, erkeğe ait gelişen kısırlık, sebebi açıklanamayan kısırlık, endometriozis gibi sorunlar olarak sıralanabilmektedir.  Ayrıca son yıllarda uygulanmaya başlanmış olan mikroenjeksiyon sperm sayısı az olan ve menisinde hiç sperme ulaşılamayan erkeklerde cerrahi girişim ile sperm bulunarak yüksek başarılara imza atan bir tedavi şeklidir…