Bilgisayar oyunlarının temel kullanım amacı eğlence ve nitelikli vakit geçirme olsa da günümüzdeki pek çok profesyonel yapım bundan fazlasını sunmaktadır. Geçmiş yıllarda popüler olan tek kişilik senaryo veya rekabet tabanlı oyunlar bile kullanıcılarına bulmaca çözme, hız ve benzeri yetenekleri katarken, günümüzün çok kişili oyunları tam bir beyim jimnastiği haline dönüşmüş durumdadır.

Gerçek zamanlı olarak oynanan pek çok oyunda kişi karşısındaki oyuncunun hareket ve davranışlarına saliseler içinde tepki vererek üstünlüğünü korumaya çalışmaktadır. İnternet bağlantısının fazla hızlı olmadığı yıllarda çoğu kişi bu tarz çevirim içi oyunları tercih etmemiş olsa bile, giderek daha az haz vermeye başlayan yapay zekâlardan sıkılan kişiler, yüksek hızlı bağlantıları sayesinde herhangi bir takılma veya donma problemi yaşamadan bu eğlencelerini sürdürmektedirler. FPS türündeki oyunlarda bilgisayarın donanımsal özellikleri kadar ana sunucuya olan uzaklık ve internet bağlantı hızının önemli olması ülkemizden çoğu kişiyi ancak sınırlı sayıda yerli sunucuda oynamaya yönlendirmektedir. Her ne kadar Avrupa sunucularında da aktif Türk oyuncu kitleleri olsa da sayıları belirli oranları aşamamaktadır. FPS oyunları üstünkörü incelendiğinde silahlar ile karşıdaki düşmanı öldürerek takım veya kişisel galibiyeti kazanmaktan öte bir yanı olmadığı sanılıyor ise de tanı tamamı ile yanlıştır. Yaşanan her şey sanal bir eğlenceden ibaret olsa da günümüz oyunlarının giderek daha fazla gerçekçi öğeler içermesi sebebi ile oyuncular kendilerini aksiyonun ortasında hissederek karar verme ve uygulama mekanizmalarını oldukça hızlı biçimde çalıştırmaktadırlar. Takım olarak çalışma, sorunlardan çıkış yolu bulma, odaklanma ve daha birçok olumlu meziyeti kişilere kazandıran çevirim içi oyunlar, bunun farkında olan ebeveynler tarafından da büyük takdir görmektedir.

Bağlantı hızının yavaşlığı veya diğer sebepler ile FPS tarzını tercih etmeyen kişiler ise MMORPG tarzı oyunlara yönelmektedirler. Rol yapma oyunlarında geçen zamanın yüzde yetmiş beşten fazlası haritada gezinme, yetenek geliştirme gibi aktivitelere harcandığından dolayı, hız gerektiren savaş benzeri durumlardaki yavaşlama göz ardı edilebilir düzeylerde olmaktadır. RPG’lerin oyunculara kattığı yeteneklerin başında şüphesiz detaylı konuları anlama ve bulmacaları muhakeme ile çözme yeteneğidir. Bu duruma çevirim içi versiyonlardaki hızlı düşünme yeteneği ve takım olarak çalışma da eklenince, genç yaşlarda bu tür oyunlarda sıklıkla vakit geçirmiş kişilerin üniversite eğitimi ve sonrasında oldukça başarılı noktalara gelebildikleri sıklıkla görülmektedir.

Metin2, WoW, Silkroad Online, Warhammer Online ve daha pek çok çevirim içi rol yapma oyunu, takipçilerine farklı dünyalar adım atarak canlandırdıkları karakterlerin yaşayışları ve davranışları hakkında yeni kimliklere bürünmelerini sağlamaktadır Kimi zaman bir savaşçıyı canlandıran oyuncu kimi zaman bir büyücü kralı ve hatta robotu bile kontrol edebilmektedir. Her bir karakterin yaşadığı ayrı hayatları ve çevreleri ile olan etkileşimlerini kontrol eden oyuncu, attığı tüm adımları ışıkta gerçekleştirerek hayal gücünün gelişmesine de dolaylı yoldan yardımcı olacaktır. İnsanların sahip olduğu tüm olumlu yeteneklerin meydana çıkabilmesinin birincil şartının hayal gücünün ve ufkun açık olmasına bağlı olduğu düşünüldüğünde, bilgisayar oyunlarının önemi bir kere daha ortaya çıkmaktadır.

League of Legends ve Dota 2 gibi tamamı ile takım çalışmasına dayalı oyunlarda insanların yardımlaşma ve dayanışma güdüleri tetiklenmektedir. Belirli bir taktik üzerine kurulması gereken bu oyunlarda, başarıya ancak disiplinli biçimde karakter geliştirme ve zamanı iyi kullanma ile ulaşılabileceğinden dolayı, takımlar kimi zaman günler süren taktik çalışmaları gerçekleştirerek mükemmel noktaya ulaşmaya çalışmaktadır. Profesyonel e-sporculuk özellikle bu tür oyunlarda daha belirgin biçimde ortaya çıkmaktadır. (Tanıtım Yazısı)