anneysen.com bu yazıyı binlerce annenin bebek ismi seçme sürecindeki tecrübelerinden yola çıkarak oluşturdu.

Bebeğinin olacağını öğrenen anne adayının ilk olarak merak ettiği bebeğinin cinsiyeti ise ikincisi ismini ne koyacağıdır. Eğer doğacak bebeğin abisi ve/ veya ablası varsa bebek ismine çoğunlukla büyük çocuğun ismine göre karar verilir.

Anneysen.com platformu bebek isimleri seçmenize yardımcı olmak için aşağıdaki sayfayı oluşturmuş. Bebek ismi seçmeden önce inceleyebilirsiniz:

http://www.anneysen.com/bebek-isimleri.aspx

Ablanın ve abinin isminin kardeşin ismine etkisinin ne şekilde olduğunu kısaca özetleyelim.

İsimlerin anlam benzerliği: Kardeş isimlerinin anlamları birbirine yakın ya da birbirinin aynı olabiliyor: Yaman- Yavuz, Arzu- Özlem, Umut- Murat, Engin- Deniz.

İsimlerde ses benzerliği ve kafiye: Kardeş isimleri ses olarak birbirine benzeyebiliyor. Ses benzerliği bazen ilk hecede, bazen son hecede bazen de kafiye şeklinde olabiliyor. Sadece tek bir harfin farklı olduğu birbirine ses olarak çok yakın kardeş isimlerine de sıklıkla rastlanıyor: Balkız- Balcan, İrem- Senem, Gözde- Serde, Dağhan- Alihan, Sevgi- Sevinç, Aşkın- Sezgin, Beren- Ceren, Derin-Deren, Ece- Gece.

İsimlerin aile büyüklerinin isimleri olması: İlk çocuğa büyüklerin, özellikle de hayatta olan olmayan dedelerin, ninelerin isimleri verildiyse ikincisine de aynı şekilde aile büyüklerinin ismi verilebiliyor: İlk çocuğa babanın babasının ismi verildiyse ikincisine annenin babasının isminin verilmesi gibi.

İsimlerin baş harflerinin aynı olması: Kardeşlerin ismi aynı harfle başlayabiliyor: Derin- Damla, Cem- Can.

İsimlerin aynı konuyu çağrıştırması: Kardeşlerin isimleri doğayı, bir ayı, bir yeri, siyasi veya dini bir kişiliği temsil edebiliyor. Defne- Toprak, Nehir- Irmak, Ali- Ömer, Nisan- Eylül, Ayaz- Poyraz, Hece- Zamir, Birim- Limit, Demir- Tunç, Beste- Arya.

İsimlerin zıtlıkları çağrıştırması: Kardeşlerin isimlerinin anlamı birbirinden tamamen zıt olan konuları, zıtlıkları çağrıştırabiliyor: Doğu- Batı, Kuzey- Güney, Savaş- Barış, Ateş- Su.

İsimlerin birbirini tamamlaması: Kardeş isimleri bir konuyu, bir düşünceyi, bir kişiyi temsil edecek şekilde birbirlerini tamamlayabiliyor: Yavuz- Selim, Çağdaş- Devrim, Bulut- Yağmur. (Tanıtım Yazısı)