Güncel haberler arasında son günlerde dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Sudan’da, yaşanılan olaylar durmak bilmiyor. Sudan’da devlet akaryakıt fiyatlarındaki desteğin kaldırılmasına karar verirken, bu karara karşı çıkan çok sayıda Sudanlı protesto gösterilerinde bulundu. Bu gösteriler sırasında ölü sayısının 27 kişiye kadar ulaştığı ve çok sayıda yaralının olduğu da biliniyor. Olayların devam ettiği Sudan’da ölü ve yaralı sayısında artış yaşanacağı yönündeki endişeler devam ediyor. Sudan’ın başkenti olan Hartum başta olmak üzere birçok bölgede protestoların devam ettiği ve akaryakıt fiyatlarındaki devlet desteğinin çekilmesine karşı çıkanların sayısının her geçen gün arttığı gelen bilgiler arasında yer alıyor.

En son haberler arasında ölü sayısının çokluğu ve protestoların dinmemesiyle dikkat çeken Sudan’da yaşanan olayların ne zaman durulacağı ise, dünya genelinde oldukça merak uyandırıyor. Sudan’da yaşananlar ve ölü sayısının çok olması dünya basınında, Sudan’ın geniş bir şekilde yer bulmasına neden oldu. Sudan halkı akaryakıt konusunda devletin sürdürdüğü tutumun değişmesini ve devlet desteğinin yeniden gelmesini istiyor. Bu konuda devlet ise oldukça kararlı görünüyor. Devletin bu kararlılığı da, yaşanılan olayların uzun süre devam edeceğini gösteriyor. Protestocularla polisin sürekli karşı karşıya geldiği Sudan’da, en çok endişe edilen şey ise ölü sayısının artacağı oluyor. Görgü tanıklarının, polisin çok şiddetli müdahale ettiğini söylediği Sudan’da, göstericiler polisin üç kişiyi öldürdüğünü iddia etti. Bu da Sudan’dan gelen kötü haberler arasında en dikkat çekicisi oldu. Dünya basınının gözü yaşanılan ölüm olayları yüzünden, Sudan’a çevrildi. Göstericiler polisin şiddet kullandığını söylese de, polis teşkilatı açıklama yaparak, yaşanılan ölüm olaylarıyla hiçbir ilgilerinin olmadığını söyledi. Dükkânları yağmalamaya çalışan göstericilerin, dükkânlarını korumaya çalışan sahipleri tarafından öldürüldüğünü söyledi. Göstericilerin mi polisin mi doğru söylediği ise henüz kesin olarak bilinememektedir. Bu konunun önümüzdeki günlerde de açıklığa kavuşacağı düşünülmemektedir. Güncel haberler arasında yer alan bilgiye göre Sudan Eğitim Bakanlığı, Hartum’daki okullarda eğitime bir hafta verildiğini açıkladı. Ayrıca 20 adet akaryakıt istasyonunun da kundaklandığı gelen bilgiler arasında yer alıyor. Sudan yönetiminin ve yetkilerinin ise, bu olayları durdurup durduramayacağı merak konusu oldu. Protestocular kesin olarak devlet desteğinin yeniden gelmesini isterken, Sudanlı yetkililer ise bu konudaki kararlılıklarını sürdürüyor. Akaryakıt zammı ve protestolarının Um Derman ve Hartum kentlerinin farklı bölgelerinde devam ettiği belirtiliyor. Sudan’da yaşanan bu olayların, Sudan halkını da ciddi şekilde etkilediği ve halkın rahat bir şekilde sokağa çıkamadığı belirtiliyor. Protestoların yoğun olarak yaşandığı bölgelerde, halk dükkânlarını açmakta ve işlerine gitmekte büyük zorluklar çekiyor. Petrol fiyatlarındaki artışın ve devlet desteğinin çekilmesinin etkileri daha uzun süre devam edecek gibi duruyor.

Ülke çapında yapılan protestolar nedeniyle Sudanlı yetkililer zor anlar yaşıyor. Sudan’da yaşananlar genellikle kötü haber niteliği taşıyor. Bu durum uzun bir süre daha düzeleceğe benzemiyor. Halk petrol fiyatları konusunda yaptığı protestoları daha uzun süre devam ettirecek gibi duruyor. Halkın bu konudaki tutumu ise, devletin bu konudaki kararını gözden geçirmesi ile son bulacak gibi duruyor. Yönetim ise, bu konudaki kararlı duruşunu devam ettireceğini, geri adım atmamasıyla belli ediyor. Sudan’da yaşananlar ve gelen ölüm haberlerinin çoğalmaması, herkesin temennisi yönünde. Bu temenninin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin ise, önümüzdeki günlerde yaşanacak olaylarla ortaya çıkacağı düşünülüyor. Dünya basını ve yerel basın olayları yakından takip ediyor ve yaşanılan gelişmeleri hızlı bir şekilde insanlara duyuruyor. Durum böyle olunca, tüm dünya Sudan’da yaşananları yakından takip etme şansı buluyor. (Tanıtım Yazısı)