Mavi yaka ve ara kademede lider insan kaynakları sitesi Eleman.net kadın istihdam verilerini paylaştı. Modernleşen ve hızlı bir gelişim gösteren Türk iş dünyasında kadınların işgücüne katılım oranları gün geçtikçe artıyor. Eğitim düzeyine paralel olarak, kadınların kariyer beklentileri artarken, kayıt dışı çalışma oranı ise geriliyor.

Eleman.net'in verilerine göre bu yıl iş ilanlarına başvuru yapan kadın adayların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 60 oranında arttı. Bugün elemanonline veritabanının yüzde 45’ini 690 bin üyeyle kadınlar oluşturuyor. Kadın adayların yüzde 33,2'sini ise üniversite mezunları oluşturuyor. Onu yüzde 31,5 ile lise, yüzde 25,2 ile yüksekokul mezunları izliyor.

Kadın adayların yüzde 36'sı İstanbul'da yer alıyor. İstanbul'u İzmir, Ankara, Bursa gibi diğer büyük iller izliyor.

Eleman.net sisteminde yer alan kadınların yüzde 34,1'i 25-29 yaş aralığında yer alıyor. Genç yaş ortalaması, uzmanlık seviyesinin de nispeten düşük olmasına sebep oluyor. Adayların yüzde 54,6'sı deneyimsiz ya da deneyim süresi 1-2 yıllık. Yüzde 17,5'i ise 5-10 yıl arasında değişen deneyim sürelerine sahip.

Adayların hali hazırda çalıştıkları sektörlerin başında ise yüzde 11,5 ile eğitim sektörü geliyor. Başvurular da en çok bu sektöre yapılıyor. Adayların yüzde 12'si muhasebe departmanında çalışırken, yapılan başvurularda yüzde 5 ile muhasebe departmanı başı çekiyor.