Gerek senaryo zekâsı, gerek yaratıcılığı, gerekse sevimli grafikleri sayesinde flash oyun dünyasının efsaneleri arasında kendisine yer bulan Ateş ve Su oyun serisi, oyun severler tarafından bıkmadan usanmadan oynanan bir oyun hâline geldi. İki Kişilik Oyunlar oyun plâtformunun serinin tüm oyunlarını ayrıntılı bir inceleme altında sunduğu seriyi bir de biz inceleyelim dedik. Öncelikle oyun hakkında kısaca bilgi verelim. Oyunda, ateşten oluşan Ateş Çocuk ve sudan oluşan Su Kız adında iki karakter bulunmaktadır. Bu karakterler, birbirinin zıttı gibi görünse de kardeştir ve oyunda birbirine yardım ederek kapalı kaldıkları mahzenden çıkmaya çalışırlar. Su Kız, suya zarar verecek bölgelere, Ateş Çocuk da ateşe zarar verecek bölgelere gidemez. Seri 4 oyundan oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla, Forest Temple (Orman Tapınağı), Light Temple (Işık Tapınağı), Ice Temple (Buz Tapınağı) ve Crystal Temple (Kristal Tapınağı) idir.

Oyun ilk defa Oslo Albet tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Flash tabanlı olduğu için Windows ve Macintosh plâtformlarında rahatlıkla oynanabilmektedir. Tür olarak plâtform ve bulmaca türü adı altında gösterilebilir. Hem tek kişi hem de iki kişi tarafından oynanmaktadır; ancak tek kişilik oyunda oyuncu, her iki karakteri de kontrol etmek zorundadır. Ayrıca oyunları daha önceden oynamadıysanız yani ilk defa oynuyorsanız öncelikle eğitim bölümlerini bitirmek zorundasınız. Oyunda herhangi bir can sınırlaması bulunmamaktadır; ancak karakterlerden birisi öldüğünde bölüme en baştan başlamak zorundasınız. Ayrıca bölümü tamamladığınız süreye göre bölüm sonunda başarınız harf ile derecelendirilecektir. En yüksek başarı A harfi ile gösterilmektedir. Serinin tüm oyunlarında oyun kontrolleri şu şekilde:

Ateş Çocuk Hareket: “SOL, SAĞ, YUKARI OK TUŞLARI”
Su Kız Hareket: “A, D, W”
Oyunu Duraklatma: “P”

Şimdi serinin oyunlarına göz atalım:


Serinin ilk oyunu olan Ateş ve Su Forest Temple oyunu,  32 bölümden oluşmakta ve yeşilliklerle dolu bir tapınakta geçmektedir. Oyundaki amacınız, elmasları da toplayarak tapınaktan kaçmak. Kırmızı elmasları Ateş Çocuk, mavi elmasları Su Kız alabilmektedir. Bölümde bulunan butonların üstüne çıktığınızda ya da kolları çektiğinizde kapılar açılacak, asansörler hareket edecektir. Yine bölümlerde bulunan kutuları taşıyabilir ve kullanabilirsiniz.


Serinin ikinci oyunu olan Ateş ve Su Light Temple oyunu, 41 bölümden meydana gelmektedir. Serinin ilk oyunuyla kıyaslandığında, oyunun başlıca kuralları aynıdır. Ancak bu oyunda, bölümlerde ışınlar bulunmakta ve kapıları açabilmeniz için bu ışınları kullanmanız gerekmektedir. Işınların yönünü değiştirerek ilgili butona yansıtarak kapıları açabilir ve bir sonraki bölüme geçebilirsiniz.


Serinin üçüncü oyunu olan Ateş ve Su Ice Temple oyunu, 37 bölümden oluşmaktadır ve gri bir tapınakta geçmektedir. Bu oyunda yapımcılar, ilginç özelliklerle dolu bir oyun sunmuşlar. Bölümlerde buzlar bulunmaktadır. Bu buzlar yatay doğrultuda ya da yokuş aşağı ise, Ateş Çocuk kayarak geçecektir. Ancak yokuş yukarıysa Ateş Çocuk yukarıya çıkamaz. Su Kız buzların üstünden geçebilir; ama zıplayamaz.


Serinin dördüncü oyunu olan Ateş ve Su Crystal Temple oyunu, 39 bölümden oluşmaktadır ve şu ana kadar ki sonuncu Ateş ve Su oyunudur. Diğer oyunlara nazaran bu oyunda bulunan fark, ışınlanma özelliğidir. Daha çok zekâ ve dikkat gerektiren bu oyunda tek taraflı ve iki taraflı ışınlanma portalları bulunmaktadır. Çift taraflı portallarda, siyah taraftan girildiğinde siyah taraftan, beyaz taraftan girildiğinde beyaz taraftan çıkılır.

Oyun severlerin bırakmış olduğu geri dönütler ve istatistikler incelendiğinde Ateş ve Su serisi, daha uzun bir süre gündemi meşgul edecek gibi görünüyor. Bunda en büyük etkenlerden biri de iki kişinin aynı anda oynayabilme özelliği olsa gerek. Ayrıca ateş ve su gibi birbirinin karşıtı olan iki elementin dayanışması, öyle her oyunda bulunabilecek bir özellik değil. O yüzden senaryosu ve türü nadir olan bu oyunu kaçırmamak lâzım. İyi eğlenceler dileriz...